Cadrele didactice vor continua protestele

Educaţie

Cadrele didactice vor continua protestele

    • Cadrele didactice vor continua protestele
      Cadrele didactice vor continua protestele

      Cadrele didactice vor continua protestele

Aproximativ 150 de cadre didactice din Botoşani şi Suceava au pichetat ieri sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, nemulţumiţi de neplata salariilor pe luna februarie. Cadrele didactice au susţinut că vor continua protestele dacă nu îşi vor primi, integral, salariile.

Reprezentanţii cadrelor didactice din judeţele Botoşani şi Suceava care au protestat ieri în faţa sediului au ieşit doar cu promisiuni de la întrevederea cu ministrul Daniel Funeriu.

Astfel, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că rezolvarea problemei salarizării profesorilor necesită o decizie politică, prin care prim-ministrul ar trebui să spună dacă în România mai sunt aplicate sau nu hotărârile judecătoreşti. Liderul sindical susţine că a primit promisiunea oficialilor Ministerului că vor fi găsite soluţiile, alături de prefecţii judeţelor, pentru plata salariilor pe luna februarie, pentru cadrele didactice din Suceava şi Botoşani.

Hăncescu consideră însă că măsura este una de moment şi nu rezolvă fondul problemei.

"Aceasta nu este o rezolvare a problemei. Am cerut ca miniştrii Educaţiei şi Finanţelor împreună cu prim-ministrul, alături de noii sindicalişti, să avem o discuţie pentru a preîntâmpina asemenea probleme cum au apărut la Suceava şi Botoşani. În acest moment nu sunt bani pentru plata salariilor în toată ţara, pentru ultimul trimestru al acestui an. La fundamentarea bugetelor s-au luat în calcul costurile standard pe elev, în timp ce bugetul a fost proiectat după legea veche a educaţiei. Repet, soluţia este una de criză şi nu definitivă", a subliniat Simion Hăncescu.

În acelaşi timp însă, dascălii din cele două judeţe au anunţat că vor continua acţiunile de protest şi nu îşi vor începe activitatea la catedră până când nu vor primi, integral, salariile. Cadrele didactice din Suceava şi Botoşani sunt primele care au obţinut în instanţă decizii judecătoreşti privind încadrarea, conform Legii salarizării, cu o creştere de 38,5%.