Concurenţă mică pe locurile de la „Cuza“

Educaţie

Concurenţă mică pe locurile de la „Cuza“

    • Concurenţă mică pe locurile de la „Cuza“
      Concurenţă mică pe locurile de la „Cuza“

      Concurenţă mică pe locurile de la „Cuza“

Potrivit datelor centralizate după cinci zile de înscrieri, la cele 15 facultăţi ale Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi s-au înscris 7.313 absolvenţi de liceu, fiind scoase la concurs 6.860 de locuri, dintre care 3.360 la buget, iar 3.500 de locuri cu taxă.

Statisticile realizate de reprezentanţii universităţii arătau, vineri, că în cinci zile de la începerea înscrierilor au fost depuse 7.313 dosare, pentru anul universitar 2011-2012 . Cea mai căutată facultate rămâne, ca şi anii anteriori, cea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde au fost depuse 1.708 dosare pe cele aproximativ 2.000 de locuri. În clasamentul preferinţelor absolvenţilor de liceu rămân şi Facultăţile de Litere, cu 864 de dosare pe 733 de locuri, Drept - 589 de dosare pe 444 de locuri şi Filosofie - 858 de dosare pe 710 locuri.

Totodată, Facultatea de informatică este şi ea căutată, pe cele 345 de locuri fiind depuse deja 483 de dosare. Geografia este un alt domeniu de interes, pe cele 506 locuri scoase la concurs fiind depuse 583 de dosare, cele mai multe dintre acestea, 488, fiind la specializarea Geografie.


De asemenea, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pe cele 235 de locuri au fost depuse 227 de dosare, iar la Facultatea de Psihologie au fost depuse 545 de dosare pe cele 125 de locuri.

La polul opus se află Facultatea de Fizică, unde au fost depuse 30 de dosare, deşi sunt scoase la concurs 130 de locuri la buget. Tocmai de aceea, conducerea Facultăţii de Fizică a anunţat prelungirea perioadei de înscriei până mâine inclusiv.

La majoritatea facultăţilor Universităţii "Al. I. Cuza", admiterea a fost organizată sub forma concursului de dosare, singura excepţie fiind la Facultatea de Drept, unde candidaţii susţin, începând din acest an, o probă la Limba română, ce va reprezenta 50% din media finală. De anul acesta, absolvenţii de liceu care optează pentru înscrierea la Universitatea "Al. I. Cuza" au la dispoziţie şi patru specializări în limbi străine - Administrarea afacerilor, Informatică şi Matematică, în limba engleză, respectiv Geografia turismului în limba franceză. Pentru aceste specializări, la înscriere candidaţii trebuie să prezinte un certificat de competenţe lingvistice eliberat de o instituţie recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În lipsa unui astfel de document, trebuie să susţină o probă de competenţă lingvistică, notată cu admis/ respins.