Festival-concurs al trupelor şcolare

Educaţie

Festival-concurs al trupelor şcolare

    • Festival-concurs al trupelor şcolare
      Festival-concurs al trupelor şcolare

      Festival-concurs al trupelor şcolare

În zilele de 22 şi 23 martie, Teatrul pentru copii şi tineret "Luceafărul" din Iaşi organizează ediţia a V-a a Festivalului "Hai la teatru!". În acest an concurează 49 de ansambluri şcolare de teatru din judeţ, în timp ce trupa "Prometeu Prim" de la Chişinău va evolua în afara competiţiei.

Sute de elevi din şcolile din judeţul Iaşi pasionaţi de arta teatrală vor participa în acest an la cea de-a V-a ediţie a festivalului-concurs "Hai la teatru!". Evenimentul, organizat de Teatrul pentru copii şi tineret "Luceafărul", se va desfăşura în zilele de 22 şi 23 martie, pe cele două scene ale teatrului urmând să evolueze 49 de ansambluri şcolare formate din 504 elevi-artişti, conduşi de 65 profesori coordonatori. Alături de aceştia vor performa, în afara competiţiei, trupa "Prometeu Prim" de la Chişinău. "Ediţiile precedente ale Festivalului-concurs al trupelor din şcolile şi liceele judeţului "Hai la teatru!" s-au bucurat de mare succes în rândul publicului său ţintă, atrăgând la fiecare ediţie 45-50 de trupe de teatru şcolar şi mii de spectatori. E un Festival care s-a făcut rapid cunoscut, fiind conceput pentru a le da ocazia elevilor artişti să se exprime pe o scenă profesionistă, în faţa unui juriu şi a unui public. Festivalul a fost botezat "Hai la teatru!", care, practic, este o chemare-slogan, un semn că spectatorii sunt doriţi şi aşteptaţi la "Luceafărul"", a spus doamna Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului "Luceafărul".

Ansamblurile provin atât din şcolile şi liceele din oraşele Iaşi, Paşcani, Hârlău, cât şi din şcolile generale şi cele de arte şi meserii din judeţ: Şcheia, Tătăruşi, Măcăreşti-Prisăcani, Mogoşeşti, Rediu-Horleşti, Ruşi-Belceşti.

Concursul se va desfăşura pe trei secţiuni, respectiv clasele I-IV, clasele V-VIII şi clasele IX-XII, cele trei jurii formate din specialişti urmând să acorde câte un mare premiu şi premii speciale la fiecare secţiune.

În deschiderea Festivalului va evolua trupa "Cordoba" a Liceului teoretic "Dimitrie Cantemir" din Iaşi sub coordonarea Ameliei Sandu şi a Mariei Alvarez Guiterres. Liceenii vor susţine spectacolul în limba spaniolă "El tiempo de las cerezas" după J. P. Martinez. Potrivit organizatorilor, trupa de teatru "Cordoba" va participa cu acelaşi spectacol, în luna aprilie, la Festivalul Internaţional de Teatru în limba spaniolă de la Moscova.