Programul "Ambasadorii Unirii", ajuns la ce-a de-a 5-a ediție

Educaţie

Programul "Ambasadorii Unirii", ajuns la ce-a de-a 5-a ediție

    • Programul "Ambasadorii Unirii", ajuns la ce-a de-a 5-a ediție
      Programul "Ambasadorii Unirii", ajuns la ce-a de-a 5-a ediție

      Programul "Ambasadorii Unirii", ajuns la ce-a de-a 5-a ediție

Proiectul "Ambasadorii Unirii" se va desfășura la Iași, în perioada 22-25 ianuarie și este inițiat de Școala Gimnazială "Bogdan Petriceicu Hașdeu", în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași. La ediția cu numărul 5 din acest an vor participa 70 de elevi și profesori din mai multe județe ale țării, dar și din Republica Moldova și Ucraina.

 

În acest an și-au anunțat participarea școli din București, Focșani, Galați, Suceava, Botoșani, Roman, Bacău, Vaslui, Republica Moldova și Ucraina, a transmis miercuri prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, inspector ISJ Iași.

"Programul manifestărilor este dens și valoros din punctul de vedere al mesajului civic și al exercițiului de cultură, cuprinzând evocări și dezbateri la care sunt invitați istorici precum conf. univ. dr. Ionuț Nistor de la Facultatea de Istorie a UAIC și scriitorul Lucian Vasiliu de la Muzeul Literaturii Române. Programul prevede vizite la Palatul Ruginoasa, întâlniri cu scriitorii ieșeni la Muzeul Memorial «Mihail Kogălniceanu», pelerinaj la mormântul domnitorului Unirii de la mănăstirea Trei Ierarhi, vizite la alte locuri emblematice ale Iașiului cum ar fi Teiul lui Eminescu, Bojdeuca Ion Creangă sau Catedrala Mitropolitană", a mai spus inspectorul ISJ Iași.

Participanții vor fi primiți la Palatul Roznovanu pe 23 ianuarie, unde vor asista la un spectacol susținut de elevii Colegiului Național de Artă "Octav Băncilă" sub genericul "Unirea - națiunea a făcut-o", activitate realizată în colaborare cu Palatul Copiilor din Iași.

Pe 24 ianuarie, elevii participanți vor avea posibilitatea să participe la evenimentele organizate în Piața Unirii de municipalitatea ieșeană cu prilejul aniversării a 155 ani de la Unirea Moldovei cu Principatele Române.

"Participarea la manifestare se dorește o altfel de lecție de istorie, în care pot să se implice emoțional, pot să cunoască alți parteneri de discurs și să stabilească legături de prietenie, pot sugera alte paliere de colaborare și determina noi proiecte de cercetare și comunicare", a precizat Lăcrămioara Iordăchescu.

Școlile partenere ale acestui proiect sunt Colegiul Național de Artă "Octav Băncilă", Colegiul "Costache Negruzzi", Colegiul Național "Mihai Eminescu", Liceul "Al.I. Cuza", Școala Gimnazială "Ștefan Bârsănescu" Iași, Școala Gimnazială "Ionel Teodoreanu" Iași și Școala Gimnazială "Veniamin Costachi" Sinești.