Protest în educație la sfârşitul lunii octombrie

Educaţie

Protest în educație la sfârşitul lunii octombrie

    • Protest în educație la sfârşitul lunii octombrie
      Protest în educație la sfârşitul lunii octombrie

      Protest în educație la sfârşitul lunii octombrie

În perioada 28-30 octombrie, membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor ieşi în stradă, cerând, în principal, alocarea, din 2014, a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educaţie, potrivit unui comunicat de presă.

Conform comunicatului de presă al FSLI, Pimăria Municipiului Bucureşti a aprobat, miercuri, şi pichetarea Guvernului şi a sediului Uniunii Social Liberale (USL), în zilele 28, 29 şi 30 octombrie.

"Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat pichetarea sediului Guvernului şi al Uniunii Social Liberale (USL) în datele de 28, 29 şi 30 octombrie, astfel: pe 28 octombrie, între orele 11.00 - 13.00, vor fi pichetate sediile Guvernului şi al USL; pe 29 octombrie, între orele 10.00 - 12.00, va fi pichetat sediul Guvernului, iar între orele 11.00 - 13.00 sediul USL; pe 30 octombrie, între orele 10.00 - 12.00, va fi pichetat sediul Guvernului, iar între orele 11.00 - 13.00 sediul USL".

De asemenea, pe 6 noiembrie, între orele 11.00 - 13.00, FSLI va organiza în Piaţa Victoriei un miting de amploare, la care vor participa aproximativ 10.000 de dascăli. Protestul va fi urmat de un marş, în intervalul orar 13.00 - 15.00, pe traseul: Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului (Piaţa Constituţiei).

"Primăria Capitalei a aprobat şi acţiunile FSLI din data de 6.11.2013, astfel că ap roximativ 10.000 de dascăli vor protesta în Piaţa Victoriei în intervalul 11.00-13.00, urmând ca între 13.00 şi 15.00 să se deplaseze spre sediul Parlamentului pe traseul: Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului (Piaţa Constituţiei). La acest protest vom avea sprijinul studenţilor şi facem apel şi la părinţi şi la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor", se mai arată în comunicatul de presă.

Conform conducerii FSLI, protestul va avea și sprijinul studenţilor.

Principalele revendicări ale federaţiei sunt: alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii educaţiei naţionale, creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să se majoreze cu 50%, depolitizarea învăţământului, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie 2:1, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.

Sindicaliștii mai cer și depolitizarea învăţământului, astfel încât în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici, precum şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul să se pună pe latura formativă, şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", nemulţumiţi de posibilitatea neindexării salariilor în 2014, ameninţă cu acţiuni de protest, din 1 noiembrie, care ar putea culmina cu blocarea anului şcolar.