Scriitorul Norman Manea, Doctor Honoris Causa la „Cuza“

Educaţie

Scriitorul Norman Manea, Doctor Honoris Causa la „Cuza“

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi îi conferă mâine, 17 mai, titlul de Doctor Honoris Causa romancierului, eseistului şi profesorului Norman Manea.

Profesor de literatură europeană la Bard College din Statele Unite ale Americii, recunoscut, omagiat în Occident şi laureat al unor importante premii pentru opera literară şi eseistică, tradus în aproape douăzeci de limbi (germană, italiană, franceză, engleză, spaniolă, portugheză, olandeză, poloneză, ebraică, maghiară, cehă, greacă, turcă, chineză, norvegiană, suedeză), Norman Manea s-a născut în Burdujeni - Suceava. În România, a debutat în 1966, cu schiţa „Fierul de călcat dragoste“, în legendara „Povestea vorbii“ a lui Miron Radu Paraschivescu.

Profesorul Norman Manea a plecat din România în anul 1986, în Germania, cu o bursă DAAD, apoi în Statele Unite, unde a devenit bursier Fulbright, recomandat de Virgil Nemoianu. Scriitorul este nominalizat împreună cu Paul Cornea şi Basarab Nicolescu la „Premiul naţional pentru literatură 2012“ al Uniunii Scriitorilor din România.