Hramul Mănăstirii Petrova din Maramureşul Voievodal

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

Hramul Mănăstirii Petrova din Maramureşul Voievodal

    • Hramul Mănăstirii Petrova din Maramureşul Voievodal
      Hramul Mănăstirii Petrova din Maramureşul Voievodal

      Hramul Mănăstirii Petrova din Maramureşul Voievodal

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat vineri, 6 mai 2016, Sfânta Liturghie în Altarul de vară al Mănăstirii Petrova din Maramureşul Voievodal, Protopopiatul Vişeu, cu ocazia hramului - sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”. Mănăstirea mai are două hramuri: la sărbătorile „Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” - 29 august şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” - 26 octombrie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu. De asemenea, s-a cântat rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba ucraineană, cu titlul „Ocenaş” de către un grup de teologi ucraineni şi preotul ucrainean Gheorghe Albiciuc din Rona de Sus, precum şi alte cântece religioase. Această rugăciune se cântă aici în toate duminicile şi în sărbători, deoarece mănăstirea este amplasată între două sate ucrainene, şi este vizitată mereu de credincioşi români aparţinând acestei etnii.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit despre sărbătoarea împărătească închinată Maicii Domnului - Izvorul Tămăduirii, de unde îi vine numele şi despre minunile de vindecare făcute de Maica Domnului la Izvorul din Bizanţ, despre cum a fost cinstit şi folosit acest izvor, dar şi despre familia creştină, întemeiată pe dragostea dintre soţ şi soţie, şi creşterea de copii, ca temelie a societăţii, despre necesitatea schimbării alineatului din Constituţia ţării, pe baza solicitării acestui lucru de către peste două milioane de credincioşi care au semnat o petiţie în acest sens, despre faptul că părinţii trebuie să-şi crească copii în iubire faţă de Dumnezeu.

„Maica Domnului este modelul tuturor mamelor de pe pământ, iar dragostea dintre mamă şi fiii ei este una veşnică, aşa cum a fost şi este dragostea Maicii Domnului faţă de Fiul Ei, Iisus Hristos Mântuitorul lumii. Nu luaţi copiii din braţele mamelor, pentru că mama când naşte un copil trece prin furcile morţii. Naşterea este mântuitoare pentru femeie. Mama nu doarme nici noaptea de dragul copilului ei, pe care îl ţine la sân. Şi atunci cum să iei copilul din braţele mamei lui? Se doreşte dezintegrarea familiei? Locul şi rostul femeii în lume se vrea din nou subminat? Pruncii trebuie să crească pe genunchii lui Hristos şi în braţele Maicii Domnului”, a mărturisit Preasfinția sa.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: