Când părerile soţului sunt în contradicţie cu cele ale soţiei

Ascultarea soției de soț, fie acesta iubit sau nu, nu trebuie să afecteze credința. În toate celelalte, soția trebuie să lase de la ea în relaţia cu soţul, chiar şi când e vorba de lucrurile casnice, la care ea se ştie expertă. 

Ce să facem atunci când părerile soţului sunt în contradicţie cu cele ale soţiei?

Ascultarea soției de soț, fie acesta iubit sau nu, nu trebuie să afecteze credința. În toate celelalte, soția trebuie să lase de la ea în relaţia cu soţul, chiar şi când e vorba de lucrurile casnice, la care ea se ştie expertă. Să lase ca tapetul să fie de culoarea respectivă sau tabloul de cutare pictor, dacă el vrea astfel, să-l lase pe el să decidă locul unde vor merge în concediu, chiar dacă aceasta nu este în concordanţă cu constrângerile impuse de îngrijirea copiilor.

Dar, atunci când este vorba de credinţă şi de cele ce decurg direct din aceasta în viaţa noastră, nu trebuie să se ajungă la compromisuri. Compromisul nu duce la vătămarea sufletului doar al celui cu pricina, ci şi al aproapelui. Dând dovadă de slăbiciune şi abdicând de la cele ale credinţei, nu reuşeşti să te apropii de partener, iar dacă te apropii, aceasta se întâmplă în cele ce vă despart de Dumnezeu, în acest lucru manifestându-se lipsa de dragoste faţă de celălalt. Deoarece dragostea creştină înseamnă, în esenţă, dorinţa ca aproapele să dobândească mântuirea veşnică, este important ca el nu numai să trăiască bine aici, alături de tine, ci ca el să nu fie lipsit de veşnicie. Aceasta este trăsătura caracteristică a familiei creştine, spre deosebire de percepţia laică asupra relaţiilor familiale. Oamenii necreştini îşi doresc sănătate şi bunăstare în această viaţă, pe când creştinii doresc mai întâi mântuirea sufletelor.

(Pr. Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, Trad. din lb. rusă Eugeniu Rigoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 64-65)

De la același autor

Ultimele din categorie