Iubirea este o taină și o minune, un dar care trebuie prețuit

Floarea stă în glastră; băiatul trebuie să umble să și-o aleagă. Fata nu trebuie să bată cărările băiatului, ci băiatul să dea peste ea. Și apoi, voi trebuie să prețuiți foarte mult femeia. Ea este o creație a lui Dumnezeu extraordinară. Vă dați seama ce puteri are o femeie să te scoată dintr-o stare amărâtă? Faptul că un bărbat știe că acasă are parte de iubire desăvârșită îl face să muncească, să câștige războaiele, să-și rezolve problemele.

Întâi de toate, odată cu vârsta, cresc și sentimentele. Există un obicei – mai mult a devenit o tradiție – să ai un iubit. Acum nu-i mai spune iubit, îi spune prieten. Este un paravan acesta: nu există prietenie între băiat și fată, ci doar iubire. Se merge cu mintea foarte adânc pe intimități, iar prietenia e cu totul altceva: fără nici cel mai mic interes. Relația cu o fată nu se face doar din dorința de a avea o relație, ci cu scopul unei căsătorii; iubirea nu înseamnă neaparat sărut. Are o motivație dacă va fi soția ta. Dar e foarte prematur să spui că va fi soția ta, când abia ai început studiile, când abia ai început să ai și tu gust de fete.

Floarea stă în glastră; băiatul trebuie să umble să și-o aleagă. Fata nu trebuie să bată cărările băiatului, ci băiatul să dea peste ea. Și apoi, voi trebuie să prețuiți foarte mult femeia. Ea este o creație a lui Dumnezeu extraordinară. Vă dați seama ce puteri are o femeie să te scoată dintr-o stare amărâtă? Faptul că un bărbat știe că acasă are parte de iubire desăvârșită îl face să muncească, să câștige războaiele, să-și rezolve problemele. Este o mare taină că sunt niște bucurii care se imprimă în sufletele amândurora. Relația sexuală rămâne un lucru neînsemnat în comparație cu aceste bucurii. Să știți că femeia nu gândește simplu. Chiar dacă nu e învățată, ea are o putere de pătrundere deosebită și e mult mai realistă decât un bărbat. Ea are încă de azi un sentiment pentru ziua de mâine.

Am atras atenția la fete să nu se grăbească în privința acceptării unei prietenii cu un băiat, dacă nu este credincios. (...) Prietenia adevărată este dacă ideile sunt comune. (...) Cel mai bine este să nu te grăbești, de la începutul începuturilor. Dacă este inevitabilă o întâlnire între un băiat și o fată, acesta trebuie să o cultive, să-i semene calitatea de a fi productivă din punct de vedere sufletesc.

(Părintele Arsenie PapaciocDespre viața de familie și diverse probleme ale lumii contemporane, Editura Sophia, Constanța, 2011, pp. 60-65)

De la același autor

Ultimele din categorie