Femeia este cea care hrănește familia

Femeia dă ritmul vieţii familiale, face rânduială în casă, organizează mersul treburilor casnice, şi în planul acesta devine cu adevărat doamnă a toată gospodăria.

Aşa a rânduit natura: pruncul are nevoie de laptele mamei, şi ea îl primeşte de la Dumnezeu în dar. Această „împăcare” a pruncului flămând alcătuieşte şi în continuare datoria şi privilegiul mamei, iar după aceea nu este nici pe departe întâmplător faptul că femeia este aceea care hrăneşte familia. „Bucătăria” ca centrul al vetrei familiale este pentru ea sarcină directă, însă sferă creatoare.

Fiecare popor are „bucătăria” sa, definită de climat, de faună şi de vegetaţie, de necesităţile sănătoase ale organismului poporului; mai mult, orice mâncare naţională este o expresie a gusturilor naţionale, „sare” a valorilor şi culturii naţionale, concentrare a înţelepciunii non-discursive a poporului. Aici se moştenesc toate tradiţiile lui: alegerea, înnobilarea, pregătirea, servirea - o întreagă cultură a nutriţiei, a sănătăţii şi a gustului vieţii; o întreagă artă şi a înţelepciunii naturale. Femeia are sarcina de a păzi şi îmbogăţi această înţelepciune.

Ea dă ritmul vieţii familiale, face rânduială în casă, organizează mersul treburilor casnice, şi în planul acesta devine cu adevărat doamnă a toată gospodăria. Şi asupra gospodăriei stă pecetea tradiţiilor naţionale, numită pretutindeni „aerul” Patriei. (Ivan Ilin)

(Viața de familie, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2009, p. 49)  

De la același autor

Ultimele din categorie