Glasul profetului peste apele tulburi ale istoriei

Am scris și altădată despre efortul publicării volumelor rămase manuscris de la Părintele Schiarhiereu Nil Dorobanțu. Om-minune sau o minune de om. De data aceasta, vă semnalez volumul al 2-lea din Predici la Octoih (Editura Floare de april, 2021, 379 pg.).

O scurtă biografie (pp. 3-8) ne aduce aminte travaliul enorm la care acest profet înlănțuit de comunism a încurajat, a susținut oameni, a propovăduit sufletelor rătăcite Calea, Adevărul și Viața care sunt... Iisus Hristos. Poate mai relevante decât paginile scurtei biografii sunt volumele publicate în aceeași editură, prin eforturi uluitoare de altfel, din scrierea manuscrisă a Părintelui Nil: 37 de volume cărora urmează, înțelegem dintr-o notă a cărții, încă trei: Apologetica 3, Estetica, Știința.

Spirit luminat de Duh și extrem de muncitor, Părintele s-a pus parcă în paginile scrierilor sale asemeni celui care nu mai putea propovădui dar refuza să tacă. Și volumul acesta, al 2-lea, de predici la Octoih, vădește aceeași curgere a cuvintelor prin limfa creativă a unui om în aparență simplu dar care se vădește, la ani distanță, că a lucrat cu putere multă. Texte pline de seva împărtășirii cu Hristos. Un soi de jurnal de bord al unui marinar care refuză biruința furtunii.

Pentru cei care încă mai cred că Biserica nu s-a opus comunismului, lectură de istorie. Pentru cei care iubesc Evanghelia, tâlcuire cu sens adânc. Pentru cititor, în general, provocarea de a-și schimba viața. O chemare pe care Părintele Nil Dorobanțu a acordat-o cu toate nevoile noastre: estetice, științifice, apologetice, culturale. Glasul profetului peste apele tulburi, încă, ale istoriei...

Sursa: tribuna.ro

De la același autor

Ultimele din categorie