Iaşul toamnei, în sărbătoare

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Iaşul toamnei, în sărbătoare

    • Iaşul toamnei, în sărbătoare
      Iaşul toamnei, în sărbătoare

      Iaşul toamnei, în sărbătoare

    • Iaşul toamnei, în sărbătoare
      Iaşul toamnei, în sărbătoare

      Iaşul toamnei, în sărbătoare

    • Iaşul toamnei, în sărbătoare
      Iaşul toamnei, în sărbătoare

      Iaşul toamnei, în sărbătoare

    • Iaşul toamnei, în sărbătoare
      Iaşul toamnei, în sărbătoare

      Iaşul toamnei, în sărbătoare

    • Iaşul toamnei, în sărbătoare
      Iaşul toamnei, în sărbătoare

      Iaşul toamnei, în sărbătoare

    • Iaşul toamnei, în sărbătoare
      Iaşul toamnei, în sărbătoare

      Iaşul toamnei, în sărbătoare

În aceste zile, pelerinii, dar şi ieşenii au şi ce vizita, şi ce cumpăra, oferta târgurilor organizate în acest an, cu prilejul Sărbătorilor Iaşului, fiind extrem de variată. Principalele puncte de atracţie sunt Festivalul dulceţii, organizat în parcarea Mănăstirii Golia, Sărbătoarea vinului şi Târgul de toamnă, organizate în jurul Halei Centrale şi pe strada Palat, până spre Podu Roş.

Înţesat cu sute de tarabe doldora de lucruri felurite, Iaşul seamănă în aceste zile unui bunic generos, care scoate din nişte buzunare uriaşe tot ce se poate închipui. De la jucării, dulciuri, haine de tot felul, obiecte de decor sau de uz casnic, bijuterii ieftine şi până la porumb fiert sau nelipsitul kurtos kolacs, totul pare ademenitor. Străzile unde comercianţii şi-au găsit vad, ca în fiecare an, sunt pline ochi de vizitatorii dornici să vadă, să cântărească obiectul pe care şi-l doresc, să negocieze, să comenteze ultimele noutăţi ale târgului, în fine, să se bucure de o perioadă pe care o aşteaptă de luni bune. Împrejurimile Halei Centrale au fost luate cu asalt de blănari şi producători de încălţăminte din centre cunoscute ale ţării, veniţi cu ultimele modele în materie vestimentară. E unul dintre târgurile cele mai aşteptate de ieşeni, dovadă că până seara târziu cumpărătorii trec prin faţa standurilor, admiră, probează, negociază. La fel de mare succes are şi târgul de pe strada Palat, unde vizitatorii aproape că stau la rând să cumpere ce-şi doresc.

În ciuda aglomeraţiei ce se instalează în aceste zile, e o plăcere să treci la pas prin centrul oraşului. Acum Iaşul e mai viu ca oricând, însufleţindu-se parcă tot mai mult pe măsură ce hramul Sfintei Parascheva se apropie. Oraşul e în sărbătoare - aceasta e impresia pe care ţi-o dă iureşul mulţimilor venite să se închine la moaştele Cuvioasei, apoi să guste din bunătăţile întinse pe tarabe sau să-şi cumpere câte ceva de la târgul întins în centrul oraşului. E imaginea tradiţională a zilelor de hram din această parte de ţară.

Festivalul răsfăţului toamnei

Organizat de Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi, Festivalul dulceţii a reunit 18 producători de dulceţuri, compoturi, zacuscă, miere de albine şi siropuri atât din Moldova, cât şi din alte regiuni ale ţării. Aflat la prima ediţie în acest an, evenimentul a atras sute de vizitatori şi cumpărători, care au apreciat produsele naturale prezentate, reţetele tradiţionale după care au fost preparate şi ineditul unora dintre aceste produse. „Sărbătoarea dulceţii este organizată anul acesta ca o primă ediţie, în cadrul Zilelor Iaşului, şi, dacă se va dovedi un succes, va deveni o tradiţie. Am încercat să aducem aici producători individuali şi să-i încurajăm. Ne bucurăm să avem în târg şi câteva sortimente de dulceaţă mai puţin obişnuite - de vinete, de morcov, de ardei iuţi“, a declarat Carmen Chiorcea, directoarea Asociaţiei „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi.

Am regăsit, printre tarabele încărcate cu borcane care de care mai ademenitoare, producători din judeţul Iaşi, dar şi din Suceava, Neamţ, Mureş şi Prahova. Doritorii de dulceţuri şi compoturi făcute ca în bucătăria bunicii, odinioară, şi-au achiziţionat sortimente felurite de la standul Asociaţiei Pomiviticole Hiliţa - Costuleni sau de la cel al Mănăstirii Vlădiceni.

Cu o ofertă variată au venit şi producătorii de legume de la Golăieşti-Vlădeni, care parcă au pus toată grădina în borcane. La mare căutare a fost zacusca moldovenească şi cea de vinete.

„Toate produsele de aici sunt făcute din legumele pe care noi le cultivăm. Am venit cu zacuscă moldovenească, cu mai mulţi gogoşari, zacuscă de vinete, tocană de legume, gogoşari în sos, ardei copţi, zacuscă de peşte“, ne-a spus Ecaterina Lupu din Vlădeni, cea care a preparat toate aceste bunătăţi.

Nu lipsesc de la târg nici preparatele dulci de la munte. Câţiva producători din Neamţ şi Suceava au adus ieşenilor, spre delectare, dulceaţă de afine, de merişoare, de zmeură, de mure şi tot atâtea sortimente de siropuri naturale, şerbeturi felurite, cătină în miere şi câte alte minunăţii elaborate în bucătăriile muntencelor. De asemenea, dacă doriţi să achiziţionaţi miere naturală, acum e momentul. Câţiva producători vă aşteaptă în fiecare zi, până pe 16 octombrie, cu o gamă variată de produse apicole.

Noutatea absolută a târgului este dulceaţa de lapte cu aromă de vanilie, migdale sau sare de mare, preparată de o producătoare din Saschiz - Mureş. De asemenea, printre curiozităţile acestui Festival al dulceţii se numără şi câteva sortimente mai puţin convenţionale, preparate de un producător din Brebu - Prahova: dulceaţa de vinete, de morcov sau cea de ardei iuţi.

Treceţi aşadar prin faţa Mănăstirii Golia în aceste zile, ca să vă îndulciţi, să vă garnisiţi cămara cu bunătăţi „ca la mama acasă“ sau măcar să vă bucuraţi de culorile şi de bogăţia acestei toamne.