„Am stat la rând cinci ore şi jumătate, dar acum sunt uşurată la suflet" (2009)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

„Am stat la rând cinci ore şi jumătate, dar acum sunt uşurată la suflet" (2009)

Mii de peleriniau participat aseară, începând cu ora 21.00, la slujba Privegherii oficiată la Catedrala mitropolitană din Iaşi de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a avut loc după Concursul „Tineri lăudaţi pe Domnul”, la care au participat opt coruri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Mai multe detalii de la concursul coral veţi putea citi in ediţia de mâine a "Ziarului Lumina". Răspunsurile la strană în cadrul slujbei Privegherii au fost date de membrii Corurilor Chivotul şi Sanctus ale Catedralei mitropopitană din Iaşi. Pelerinii veniţi la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Vasile cel Mare au fost prezenţi în număr mare, rândul format de aceştia ajungând ieri după amiază până în cartierul Podu de Piatră, în ciuda temperaturii scăzute şi a ploii torenţiale. Cu flori şi umbrele în mâni, pelerinii au mărturisit faptul că deşi temperaturile au scăzut foarte mult nu le este frig, pentru că Sfânta le dă putere. Pe chipurile lor se citea credinţa şi nădejdea că vor ajunge cu bine la Sfânta care le ascultă de fiecare dată cererile. „Ne rugăm la Cuvioasa să ajungem cu bine la cinstitele ei moaşte şi să fim sănătoşi. Avem cam două ore de când stăm la rând şi acum nădăjduim să ajungem cât mai repede. Cu puterea lui Dumnezeu mergem înainte”, a declarat Dumitra Bejan din localitatea Ivăneşti, judeţul Vaslui. Un grup de tineri din Galaţi şi-au îndreptat paşii către capitala Moldovei pentru prima dată pentru a se ruga Cuvioasei ca Dumnezeu să le ierte păcatele şi să le fie mai bine. Nu le pasă cât vor sta la rând pentru că şi-au pus în gând să atingă moaştele Sfintei. Două femei din localitatea Sârca, judeţul Iaşi împart pelerinilor sarmale calde, plăcinte şi cozonac, nădăjduind că Sfânta Parascheva va mijloci înaintea lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor lor. O pelerină venită din Tecuci, care s-a aşezat la rând de jumătate de ceas, ne-a povestit faptul că a „cunoscut-o” pe Sf. Parascheva în anul 1964, în timp ce era la facultate. „Am avut două operaţii în urmă cu câţiva ani pe care le-am trecut cu bine pentru că m-a ocrotit Cuvioasa. Acum am 60 de ani şi sper să pot veni cât mai mult la Iaşi pentru a mă ruga Ocrotitoarei Moldovei”, ne-a mărturisit o altă credincioasă, Gica Oprea din Tg. Ocna. „Am stat la rând cinci ore şi jumătate, dar acum sunt uşurată la suflet pentru că Sf. Paracheva ne-a ajutat să ajungem aici. Plecăm de la Iaşi cu multă bucurie şi împlinire”, ne-a relatat Parascheva Popovici din Roman, care, deşi e udă din cap până în picioare, are o faţă veselă, plină de lumină. 

Credincioşii care au asistat la slujba Privegherii azi noapte au rămas în continuare catedrală pentru a participa la slujba de hram din ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva.