„Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită“

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

„Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită“

    • „Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită“
      Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ – Flora

      Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ – Flora

    • „Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită“
      „Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită“

      „Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită“

    • „Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită“
      Pictura a fost realizată de Centrul „Resurrectio“

      Pictura a fost realizată de Centrul „Resurrectio“

Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ - Flora din Iaşi va fi sfinţită astăzi de Preafericitul Părinte Daniel, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Programul liturgic dedicat acestui eveniment va începe la ora 7:30, cu slujba Aghezmei mici, care va fi urmată de Utrenie. De la ora 9:00, un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi va oficia Sfânta Liturghie, iar la ora 11:30 va începe slujba sfinţirii. Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ a fost ridicată începând cu anul 2001, la iniţiativa enoriaşilor, prin implicarea părintelui paroh Dumitru Boboc.

Ieşenii şi pelerinii veniţi la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt aşteptaţi astăzi la sfinţirea Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim“ - Flora din Iaşi. Slujba târnosirii va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Demersurile pentru construcţia Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim“ - Flora din Iaşi, care aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, au început în anul 1999. Sfântul lăcaş este amplasat în zona Flora din Iaşi, lângă blocul A3. Aprobarea pentru ridicarea noii biserici în această parte a oraşului a venit în data de 22 februarie 1999. Iniţiativa de a ridica un altar de închinăciune a aparţinut credincioşilor din zonă, care erau nevoiţi să se deplaseze kilometri întregi până la cel mai apropiat lăcaş de închinăciune. Părintele Dumitru Boboc a fost numit în parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim“ - Flora din Iaşi pe 1 decembrie 1998. Între anii 1985-1996 pr. Dumitru Boboc a fost preot la parohia Oprişeni-Ţuţora, iar din anul 1996 până în 1998 a fost preot de caritate la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi. „Domnul Vasile Telehuţ, un om inimos, care a plecat la Domnul, a fost iniţiatorul acestui demers. A strâns semnături de la locatarii din tot cartierul şi le-a înaintat către Centrul eparhial Iaşi. S-a constituit parohia, iar apoi am fost numit prin transfer. Oamenii m-au primit cu bucurie, cu o oarecare curiozitate, mulţi poate cu neîncredere. Prin construcţia acestei biserici s-a închegat o comunitate creştină deosebită. S-au legat prietenii între oamenii din zona Flora, întrucât ei s-au regăsit în sfântul lăcaş. Am văzut de-a lungul timpului cum se întâlnesc vecini de bloc care nu se cunoşteau între ei. Cel puţin o treime din cei care au venit la Taina Spovedaniei nu făcuseră acest lucru de 20 sau 30 de ani. Faptul că biserica s-a zidit în calea oamenilor, nu a făcut altceva decât să le trezească acestora conştiinţa că e nevoie de hrană sufletească“, a amintit pr. paroh Dumitru Boboc.

Sfântul altar din demisol, sfinţit acum zece ani

Sfintele slujbe au început să fie oficiate la început într-un container pentru vapoare, prima Sfântă Liturghie fiind săvârşită pe 25 martie 1999. După două luni a fost ridicat un paraclis din lemn, care există şi astăzi. Ulterior, au continuat demersurile pentru zidirea bisericii, arhitectul George Carapanum împreună cu proiectantul Cornel Ivaşc oferind gratuit proiectul. Autorizaţia de construire a fost obţinută în luna iulie a anului 2001, iar o lună mai târziu s-a făcut prima săpătură pentru fundaţia bisericii. „A fost nevoie de demisol, întrucât terenul se afla în pantă. A fost o cheltuială în plus, însă s-a demonstrat ulterior utilitatea acesteia. Demisolul a fost terminat într-un an. Pe 13 octombrie 2002, Preafericitul Părinte Daniel, alături de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a târnosit masa sfântului altar. După acest moment au început lucrările la biserica propriu-zisă. În anul 2006 ajunsesem la acoperiş, însă aveam împrumuturi personale de la persoane apropiate pentru a putea continua lucrările. În acelaşi timp mai aveam nevoie de fonduri pentru finalizarea acoperişului pentru că venea iarna. Am depăşit aceste greutăţi, astfel că în anul 2007 s-a terminat construcţia propriu-zisă. S-a continuat cu finisarea exterioară şi cu pregătirea interiorului pentru pictură. Spre finalul anului 2008 au început lucrările de pictură, care au durat până în vara acestui an“, şi-a amintit pr. paroh Dumitru Boboc.

Gând de recunoştinţă către binefăcători

Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ păstrează elementele clasice ale bisericii ortodoxe, fiind armonizată în contextul urbanistic. Este zveltă, înaltă, cu elemente interioare frumoase (sfânta cruce care se realizează prin anumite îmbinări de grinzi), iar pictura, realizată de Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“ din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, îi oferă un aspect deosebit. Din anul 2004, Pelerinajul de Florii, care are loc în fiecare an la Iaşi în Sâmbăta lui Lazăr, se încheie la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ - Flora. Această iniţiativă aparţine Preafericitului Părinte Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. „Preoţii şi credincioşii care participă la pelerinaj vin în ajunul Floriilor în biserica noastră pentru a participa la slujba Litiei. A fost o mare bucurie ca PF Daniel şi apoi IPS Teofan să fie prezenţi în ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, la hramul bisericii noastre“, s-a exprimat pr. paroh Dumitru Boboc. La acest moment important pentru parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim“ gândul de recunoştinţă al părintelui paroh Dumitru Boboc se îndreaptă către PF Părinte Patriarh Daniel, care a binecuvântat lucrările de construcţie prin punerea pietrei de temelie, către IPS Teofan, către enoriaşii din parohie şi către binefăcători.