În rând cu pelerinii (2006)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

În rând cu pelerinii (2006)

Pentru a-i întări pe oamenii care aşteptau zeci de ore la rând, ierarhii au ieşit printre pelerini. Au oferit binecuvântări, au discutat şi au „gustat" vreme de o oră din crucea drumului de 30 de ore de aşteptare în rândul Sfintei Parascheva şi al Sfântului Nectarie

Că s-a stat 30 de ore la rând pentru a atinge vreme de câteva clipe moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Nectarie, că rândul a fost format din mii de pelerini, nu mai e o noutate. Cei mai mulţi credincioşi s-au aşezat la rând în seara de 13 spre 14 oc-tombrie. Toată noaptea au venit de la gară puhoaie de oameni, care pe măsură ce se apropiau de capătul cozii, alergau de-a dreptul pentru a prinde un loc mai în faţă. Trenul de Constanţa a adus în jurul orei 12.00 câteva sute de pelerini. Tot pe la miezul nopţii, 13 spre 14 octombrie, Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, prezent la hramul Cuvioasei Parascheva, a ieşit în mulţime şi a încurajat miile de suflete aflate la rând.
Sute de pelerini din Bacău, Oneşti, Moineşti şi Roman şi-au recunoscut ierarhul şi s-au bucurat să schimbe o vorbă cu el. „Ce bine că vă vedem aici! Suntem un grup mai mare şi nu ne lăsăm până nu ajungem la Cuvioasă. Vă aşteptăm să veniţi să mai slujiţi la noi la biserică", a spus o bătrână din Oneşti. Ierarhul de la Roman a mers prin mulţime vreme de mai bine de o oră, până la capătul rândului, acolo unde se ataşau în grabă alte câteva sute de credincioşi care tocmai veneau de la gară. „Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă răsplătească pentru credinţa şi răbdarea voastră!", binecuvânta PS Ioachim, din câţiva în câţiva metri, pe credincioşi. A discutat apoi cu jandarmii - cât de des sunt schimbaţi, câte ore stau printre pelerini, dacă au mâncat ceva - i-a încurajat pe cei de la Crucea Roşie şi i-a binecuvântat pe voluntarii care ofereau ceai credincioşilor. Pentru a nu-i descuraja pe cei care se aflau la capătul cozii, PS Ioachim le-a spus să nu mai numere orele, căci vremea se măsoară, la un asemenea rând, cu timpul lui Dumnezeu. „M-a impresionat mult credinţa acestor oameni şi mai ales faptul că sunt foarte mulţi copii aici la rând la Cuvioasă. Acest pelerinaj e ceva unic în România şi cred că în puţine locuri ale Ortodoxiei se mai poate observa un asemenea fenomen - zeci de mii de oameni care stau la rând zeci de ore pentru a se întâlni cu sfinţii. Vedeţi, înving foamea, setea, somnul şi frigul, căci credinţa anulează legile firii", a declarat PS Ioachim, impresionat de credinţa oamenilor.

(Monica Dumitrescu - Ziarul Lumina, 16 octombrie 2006)