Care sunt zilele de sărbătoare pe care trebuie să le ținem?
 

16 Ianuarie 2018 pr. Andrei Atudori sărbători
foto: Oana Nechifor

Doamne ajută, părinte!

Sunt foarte nelămurită cu toate acele tradiții, ritualuri, interdicții sau recomandări pe care le citesc in anumite zile, neînsemnate cu cruce roșie în calendar. Azi, 16 ianuarie, de exemplu, se sărbătorește Cinstirea sfintelor lanțuri ale Apostolului Petru. Pe un site ortodox citesc că nu este voie să te piepteni, să duci gunoiul, să croșetezi, să coși etc., fiind mare păcat cu consecințe dintre cele mai grave. Chiar vreau să știu dacă trebuie luate în seamă aceste articole sau ne ghidăm după calendarul știut: în sărbătoare cu cruce roșie, nu spăl, nu calc, nu cos etc.?

Mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Ianuarie 2018

Doamne ajută!

Raluca, nu pot decât să îți spun să fii cu luare aminte de unde îți iei informațiile. On-line-ul este imens și nu orice site pe care scrie „ortodox” sau care „se dă” drept ortodox chiar este cu adevărat ortodox sau are duh ortodox. Fii cu băgare de seamă!

În ceea ce privește întrebarea ta, este suficient dacă respecți zilele de duminică și sărbătorile cu cruce roșie. Sigur, asta nu înseamnă că nu poți „ține” și unele sărbători cu cruce neagră dacă ai evlavie, de exemplu, la un anume sfânt, dar asta ține de tine. Urmează rânduiala Bisericii, nu „tradițiile” și „obiceiurile” (sigur, mă refer la cele greșite sau care nu sunt în duhul Bisericii) și nu vei greși. Când ai dubii, pur și simplu întreabă-ți duhovnicul.

Răspunsul pr. arhim. Petroniu, la întrebarea din link-ul următor, te va lămuri și mai mult: Ce înseamnă sărbătoarea cu cruce neagră? 

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Raluca a răspuns:
16 Ianuarie 2018

Multumesc din suflet parinte, m-am linistit. Chiar nu am realizat ca ar putea merge atat de departe "batalia" asta impotriva ortodoxismului. Voi fi mai atenta.
Doamne ajuta ! :)

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Ianuarie 2018

Domnul fie cu tine!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons