Cum să ne păzim de gândurile rele?

Foto: Oana Nechifor

Părinte, cum pot să mă păzesc de gândurile rele?

pr Vasile Ioana a răspuns:
17 Aprilie 2020

Noi trebuie să avem, în primul rând, gânduri bune. Atenție mare la paza minții. Pentru că în această perioadă, toate gândurile astea vin năvală peste noi, toate știrile – pentru că și media acum prezintă lucrurile dramatic pentru setea asta de rating, în așa fel încât putem să ne speriem. Și nu e în regulă să ne speriem. Gândurile rele înainte de a deveni stare, ele nu sunt ale noastre. Și ar trebui să avem mare grijă la paza minții ca să avem o stare de spirit bună.

Iată ce spune Patericul: „Gândurile rele nu trebuie luate în seamă, deoarece au proprietăți inalienabile, ele nu sunt de la natura noastră. Una şi aceeaşi minte nu poate să Îl slăvească pe Dumnezeu şi să hulească în același timp. Mintea este creată ca să-L slăvească pe Dumnezeu. Unor asemenea gânduri rele nu trebuie să le dăm atenţie, trebuie să le aruncăm ca pe un gunoi, ca pe ceva străin”.

Când vin gândurile rele de panică, de răutate, de judecată aspră asupra altor oameni, suntem foarte tentați să judecăm. „Dacă un anumit gând rău vine insistent în minte şi inima se lipeşte de gândul acela și consimte la el, atunci trebuie să ne adunăm toate puterile și să aruncăm de la noi gândul acela”.

Cum putem să alungăm gândul acela? Și aici este răspunsul Patericului care ne ajută enorm de mult: „Putem să alungăm aceste gânduri rele cu ajutorul Rugăciunii lui Iisus şi cu ajutorul harului Duhului Sfânt prin spovedanie”, adică îl pârăști pe diavol, îl spui pe diavol: „Uite, părinte, am avut gânduri, mă chinuie gândurile rele!”. Și duhul rău pleacă. Dar mai ales când nu avem duhovnicul aproape putem să-L slăvim pe Dumnezeu, spunând: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!”.

Îți spun o rugăciune pe care am primit-o și eu la Sfântul Munte Athos, ca pe o recomandare când mi-e greu! Așa mi-a spus un pustnic să zic: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul și mă iartă.”. Și-apoi spune: „Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Tu ești iubirea inimii mele. Pe Tine te iubesc”. Și îmi spunea părintele: „Eu Îi spun lui Iisus că-L iubesc și revărs iubirea mea către El și El revarsă iubirea Lui către mine”. Dacă îi spunem lui Dumnezeu că-L iubim, așa cum îi spune copilul mamei: „Mami te iubesc!”, și mama îi spune: „Și eu te iubesc, copilul meu!”. Așa spune și Domnul către noi și ne aduce pace.

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons