Gândul de a deveni preot mă atrage, dar mă și sperie. Cum să-mi aflu chemarea?
 

10 Iulie 2017 preoție
Foto: Ștefan Cojocariu

De ceva timp, îmi tot doresc să devin preot. Nu știu cu ce să încep și mă tot sperie niște gânduri. Dacă nu pot termina facultatea? Cât de grea este? Am auzit că se cer multe cunoștințe, dacă mă judecă oamenii că am început un lucru și nu l-am terminat? Aș dori câteva sfaturi pentru aceste lucruri, vă rog frumos, am doar 18 ani. Doamne ajută! Mulțumesc.

10 Iulie 2017

Frate Gabriel,  

Dacă este dragoste jertfelnică pentru preoție, atunci dea Bunul Dumnezeu să-ți împlinești chemarea. Preoții sunt chemați să devină cei mai apropiaţi slujitori ai Mântuitorului Hristos, cei mai fideli şi nemincinoşi martori ai Tainei Crucii şi Învierii Lui. De aceea, pe lângă pregătirea teologică necesară, este nevoie și de o pregătire duhovnicească pe măsură, căci preoția nu este o meserie, ci este chemare, slujire. Preoţii sunt chemaţi să devină icoana nemijlocită a lucrării şi a prezenţei Domnului în Biserica Sa, căci Mântuitorul S-a întors la Tatăl: „Merg la Tatăl” (Ioan 16, 18). Dar n-a părăsit cu totul oile turmei Sale: „Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului” (Matei 28, 10).

Cu bune doriri, pr. Mihail

Silviu a răspuns:
10 Iulie 2017

Draga Gabriel,

Cand aveam 17 ani acelasi gand l-am avut si eu iar temerile erau pe masura. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa termin facultatea si masterul in teologie si din mila Domnului nadajduiesc ca voi primi si taina preotiei. Ispite vor fi intotdeauna dar nu trebuie sa iti fie frica, pentru ca frica este un pacat, neincredere in ajutorul pe care Dumnezeu ni-l daruieste. Preotia, cum a spus parintele, este o chemare sfanta, iar cei alesi de Hristos vor deveni preoti si ii vor sluji. Este foarte bine sa vorbesti cu duhovnicul despre frumoasa ta dorinta, el te va ghida atat duhovniceste cat si educational. Cu siguranta, vei reusi sa termini facultatea iar daca oamenii te judeca nu trebuie sa te intristeze lucrul acesta. Intotdeauna vor fi ispite.
Sunt sigur ca vei reusi! In ortodoxie cunoastem pe cineva care a biruit lumea (Ioan 16,33)!

Cu pretuire,
Silviu

Gabriel G. a răspuns:
10 Iulie 2017

Mulțumesc frumos pentru cuvintele si gândurile frumoase pe care mi le-ați spus. Sa dea Dumnezeu sa îmi îndeplinească aceasta dorința si sa nadajduim sa facem fața tututor ispitelor si încercărilor acestei vieti si sa il urmam pe Hristos pana la sfârșitul vieții, iar la final cu bucurie si împlinire sa spunem: "Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit." (2 Timotei, cap. 4, versetul 7). Numai bucurii duhovnicesti si numai bine. Doamne ajuta!

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: preot, preoție, vreau sa devin preot, teolog, teologie

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons