Întrebări despre citirea Bibliei

27 Iulie 2018 pr. Andrei Atudori Biblia
Foto: Oana Nechifor

Sărut mâna, părinte!

Aș vrea să citesc din Sfânta Scriptură, din Noul Testament cu Psalmi, și aș vrea să știu cum este bine de citit. Trebuie doar în genunchi în fața icoanei? Pot citi și în acele zile din „perioada” lunară? Pot citi în mijlocul de transport până ajung la serviciu?

Vă rog îndrumați-mă!

Sărut mâna! Doamne ajută!

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Iulie 2018

Doamne ajută!

Lavinia, Dumnezeu să te ajute să îți duci la capăt gândul cel bun!

Am pentru tine un cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur care spune „nici o vreme nu este piedică pentru citirea dumnezeieştilor Scripturi; acest lucru poate fi săvârşit nu numai acasă, ci şi când mergem în piaţă, şi când călătorim, şi când ne aflăm în compania multora” (Omilii la Facere, XXXV, II).

Așadar:

Poți citi în mijlocul de transport în comun, în drum spre muncă, în orice pauză sau în orice moment în care găsești răgaz pentru asta. Mai cu seamă străduiește-te să citești din Biblie Duminica și în zilele de sărbătoare, ca să le cinstești și mai mult.

Nu este nevoie să stai în genunchi în fața icoanelor. Așază-te pe scaun, la masă, în fotoliu sau pe marginea patului și pune-te pe citit.

Înainte de te apuca de citit fă semnul Sfintei Cruci și roagă-te lui Dumnezeu să te lumineze. Există chiar și o Rugăciune pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi, pe care o poți spune.

Nu te împiedică nimeni și nimic să citești din Sfânta Scriptură atunci când ești în perioada de menstruație. Nu există opreliști în acest sens.

Există și aplicații pentru smartphone cu Biblia Ortodoxă. Atunci când nu ai la îndemână cartea în sine, folosește-le!

Atunci când găsești versete pe care nu le înțelegi întreabă-ți duhovnicul și/ sau părintele paroh despre ele. Poți de asemenea să cauți comentarii ale Sfinților Părinți, care să te ajute să înțelegi mai bine. La duhovnic/ paroh vei găsi îndrumări și mai concrete decât aici și mai potrivite pentru tine.

Ține minte că dacă rugăciunea este modul prin care noi Îi vorbim lui Dumnezeu, citirea din Scriptură este modul în care Dumnezeu ne vorbește nouă.

Dumnezeu să te lumineze!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons