Mirenii au voie să se atingă de obiectele de pe Sfânta Masă?

Doamne ajută! Mirenii au voie să atingă sau să deţină Sfinte Vase, Sfântul Chivot, cădelniţe, Sfinte Veșminte, Acoperământ pentru Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie, sau altele din această categorie? Care da și care nu? Vă mulţumesc mult!

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 August 2018

Doamne ajută!

Singurele obiecte de pe Sfânta Masă de care au voie să se atingă mirenii sunt sfeșnicele și candele (cu scopul de a le aprinde). În rest, de Sfintele Vase, Sfântul Chivot, Acoperământul de pe Sfânta Masă, Sfântul Antimis și Sfânta Evanghelie NU îi este îngăduit mireanului să se atingă. De asemenea nu îi este îngăduit mireanului să sărute sau să se atingă de Sfânta Masă.

Cădelnița poate fi atinsă cu scopul de a fi aprinsă.

Sfintele Veșminte pot fi atinse cu scopul de a fi puse în rânduială de către paraclisier sau de către persoana cărei preotul îi încredințează această „ascultare”.

În ceea ce privește întrebare ta secundară, anume „să dețină”, răspunsul este evident din însăși numirea acestor obiecte. Ele sunt obiecte liturgice sau de cult, prin urmare trebuie folosite numai în biserică și pentru scopul pentru care au fost făcute. Nu au ce căuta în casele oamenilor!

Toate cele bune!

pr. Andrei 

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons