Se poate consuma lapte de soia în timpul postului?

Foto: pixabay.com

Se poate consuma lapte de soia în timpul postului? Mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Martie 2016

Doamne ajută!

Silvia, dacă produsul conține numai ingrediente de origine vegetală, atunci poate fi consumat în timpul postului (fie că vorbim despre așa numitul lapte de soia sau despre alte tipuri de produse). Îți recomand însă, să citești cu atenție lista ingredientelor.

În altă ordine de idei, să nu uiți că postul adevărat nu implică numai abținerea de la alimente de dulce, ci și abținerea de la păcate. Trebuie mai multă rugăciune, mai multă faptă bună, mai mult gând curat, mers la biserică, spovedanie, împărtășire etc.

În plus, nu se numește post, în adevăratul sens al cuvântului, dacă ne îmbuibăm cu produse de origine vegetală sau dacă ne „supra-răsfățăm” papilele gustative, mai ales că în zilele noastre, în comerț, sunt multe din produse de post ce „simulează” produse de dulce (lapte de post, pate de post, salam de post, snitel de post etc.), dar care sunt pline de aditivi alimentari și deci nesănătoase. Cel mai indicat ar fi să le faci „de casă” și să le consumi echilibrat, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Dumnezeu să îți dăruiască post cu folos!

pr. Andrei

Ioanid a răspuns:
7 Martie 2016

Doamne ajuta, nu se numeste lapte de soia ci suc de soia, e ca si cum as bea suc de rosii sau de portocale. Am observat ca se foloseste gresit termenul in toate casele ce tin posturile ! O zi buna !

Ioanioan a răspuns:
26 Iunie 2016

Există unii oameni care consideră că denumirea de „lapte” este folosită pentru a crea un surogat al alimentului animal și pentru a-și păcăli conștiința, considerând că este păcat să-l mănânce cu acest gând. Probabil că cei care promovează industria alimentară, lucrând în special cu subconștientul oamenilor, tocmai acest lucru l-au urmărit, dar cred că aici depinde de fiecare cum vrea să primească acest aliment din soia. Eu îl numesc pur și simplu „zeamă de soia”, pentru că nu are nimic în comun cu laptele animal.

Mihai a răspuns:
26 Februarie 2017

Inlocuirea in perioada postului a alimentelor interzise cu tot felul de alimente din soia mi se pare incorecta. Pai tocmai in asta consta postul, in puterea de a te abtine de la anumite alimente si prin sacrificiu. Daca inlocuim alimentele interzise cu altele din soia la fel de gustoase atunci unde e postul ? Nu cred ca atunci cand au fost puse bazele crestinismului existau atatea alimente alternative din soia, daca existau probabil erau interzise si ele in perioada postului. E adevarat ca teoretic e voie, dar daca te gandesti la sensul postului, eu consider ca toate produsele ce imita gustul alimentelor interzise nu au ce cauta in post. Pana la urma pe cine vrem sa fraierim ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Februarie 2017

Doamne ajută!

Mihai, te rog să ai învedere că fiecare se nevoiște în post pe măsura propriilor puteri și a modului în care înțelege postul, așa încât nu putem și nu trebuie să generalizăm și mai ales trebuie să ne ferim în a-l judeca pe aproapele.

Să ai un post cu folos!

pr. Andrei

Ana a răspuns:
1 Martie 2017

Doamne ajuta !

Cel mai bine sa nu judecam pe nimeni pt că nu știm fiecare ce neputințe are
Eu am 30 de ani si sunt intoleranta la multe alimente , nu pot sa mananc paine , cereale si tot ce contine gluten , nu pot lactate , ciuperci ,cartofi , fasole , linte , rosi , ardei .......deja in zilele normale este greu , in post este mult mai greu pt ca slabesc foarte mult in puteri
Incerc sa ma feresc de aceste alimente pt ca nu sunt sanatoase dar la nevoie mai manac lapte de soia ,de migdale , sau ciocolata fara lapte ....
Spun toate acestea pt ca , la fel ca si mine mai sunt si alti oameni care nu pot sa posteasca din motive de sanatatea sau sunt firavi trupeste deși sunt tineri si este usor sa-i judecam

Domnul sa ne ajute pe toti !

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Martie 2017

Dumnezeu să vă întărească și vă binecuvinteze!

Post cu folos!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: postul mare, post, alimente de post, lapte de soia

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons