„Jertfa pentru celălalt aduce bucurie, aduce libertate sufletului” – Pr. Visarion Alexa

Cea mai mare bucurie este să-l vezi pe omul din viața ta cum renaște sub ochii tăi și rădăcinile lui sunt adânc înfipte în jertfa ta. Dacă nu înțelegem iubirea în cheia jertfei, ci o înțelegem în cheia emoțiilor și a plăcerii, atunci ea nu va avea un sens eliberator.

„Iubește și fă ce vrei!” s-ar putea traduce prin „Jertfește-te și fă ce vrei!”. Înțelegeți că jertfa pentru celălalt aduce bucurie, aduce libertate sufletului. Nu traiul egoist, nu traiul prin care oamenii din jurul tău înseamnă doar plăcere și bani. Trăind astfel, nu vei avea liniște, nu vei avea așezare, nu vei avea bucurie sufletească, ci vei fi o rană permanentă de egoism și de sufocare.

Cu fiecare binecuvântare pentru împărtășanie pe care o dau, nădăjduiesc că se întâmplă în omul acela un act de trezvie din care va învăța că dacă Domnul s-a jertfit pentru noi calea jertfei este un mod fericit de a exista. Aud adesea: „Părinte, eu mă sacrific, renunț, mă jertfesc pentru el/ea, dar nu vreau să fiu luat de prost”. Nu vă temeți! Jertfa este un proiect spiritual, nu este împlinirea unor mofturi și banalități. Domnul le-a ținut îndelungi predici, le-a spus multe pilde ucenicilor Săi, înainte de a se jertfi. El a adus calea aceasta ca fiind iubire și mod de eliberare dintr-o condiție umană mizeră.

A te jertfi, însă, nu vei învăța într-o zi, două, într-o lună, ci într-o viață întreagă și pentru a împlini lucrarea aceasta ai nevoie de o nemărginită răbdare. Omule drag, de câte ori nu ți-a venit să pleci? De acasă, de la job, din Biserică, din parohie. Dar renunțarea nu este jertfă, nu este un mod de viețuire în bucurie. Calea egoismului este cea mai la-ndemână. Întorci spatele și pleci.

„Tot omul este mincinos!”, ne spune psalmistul. Pleci de lângă un om imperfect și ajungi lângă un alt om imperfect, pleci de la un loc de muncă unde ți-e rău și ajungi la un alt loc de muncă unde, după o vreme, îți va fi la fel. Pleci dintr-o parohie care nu-ți mai place și vei ajunge în alta în care vei găsi oameni păcătoși. Și tot așa...

De la același autor

Ultimele din categorie