Creştini de pretutindeni – pelerini la Iordan

Religia în lume

Creştini de pretutindeni – pelerini la Iordan

    • Creştini de pretutindeni – pelerini la Iordan
      Creştini de pretutindeni – pelerini la Iordan

      Creştini de pretutindeni – pelerini la Iordan

Sute de pelerini au sosit la locul tradiţional unde s-a botezat Mântuitorul Iisus Hristos, la râul Iordan, pentru a se boteza, în ziua de 8 ianuarie.

Printre ei, Hajeh Mattar cu nepotul ei de 8 ani. Pelerinii înaintează încet, într-un rând parcă interminabil, petrec câteva minute pe platforma de lemn care duce la râu, unii intră în apă, alţii, însoţiţi de preoţi, sunt cufundaţi în apă într-un ritual simbolic care aminteşte de Botezul Mântuitorului şi de botezul nostru creştin. Printre pelerini, sunt unii care au aşteptat câţiva ani, studiind despre credinţa în Hristos şi acum, în momentul suprem al vieţii lor, se botează cu adevărat în apele Iordanului.

Cei mai mulţi dintre pelerini sunt catolici şi ortodocşi, veniţi de departe, pentru a participa la această ceremonie de suflet. În apropiere de locul de lângă Iordan, preotul franciscan Pierbattista Pizzaballa, custodele catolic al Ţării Sfinte, oficiază o mesă în cinstea Botezului Domnului. Adulţii deja botezaţi în copilărie, îşi reînnoiesc jurămintele botezului, într-un ritual în care amintirile întregii vieţi sunt trecute prin mediul credinţei şi al poruncilor lui Dumnezeu.

Ortodocşii se spovedesc la preoţi, reînnoind astfel haina botezului şi pregătindu-se pentru Sfânta şi Dumnezeiasca Împărătăşanie. În luna mai, situl a fost redeschis pentru pelerini după 11 ani de reconstrucţie şi negocieri cu oficialii guvernamentali. Până în mai, credincioşilor li se permitea să ajungă aici doar de trei ori pe ani, cu escortă militară. Şi aceasta deoarece locul este foarte aproape de Iordania şi există frica de atentate şi de prezenţa minelor de personal, din perioada când teroriştii treceau pe aici graniţa.

Pelerinii ortodocşi sunt îmbrăcaţi în haine albe. Deşi apa este foarte rece, ei intră cu totul în râu, rostind rugăciuni şi cântând imne religioase, şi se cufundă de trei ori în apele care l-au încăput pe Dumnezeu.  

Un grup de pelerini catolici din Croaţia se aşează la un rând împreună cu părintele lor spiritual, Preotul Tomislav Planinic, care îi stropeşte cu apă din râu. Creştini ortodocşi palestinieni aşezaţi în genunchi, se roagă lui Hristos să binecuvinteze viaţa lor.  Un copil de 20 de luni, Andrei Gariseh din satul Beit Sahour din Cisiordania, începe să plângă, atunci când este stropit cu apă din Iordan. “Pentru noi este un semn bun că a plâns. Când plânge, înseamnă că un anumit lucru s-a schimbat, a devenit atent şi treaz într-un fel diferit”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.americancatholic.org