Cuplu creștin condamnat la moarte pentru mesaje de blasfemie

Religia în lume

Cuplu creștin condamnat la moarte pentru mesaje de blasfemie

    • Cuplu creștin condamnat la moarte pentru mesaje de blasfemie
      Cuplu creștin condamnat la moarte pentru mesaje de blasfemie

      Cuplu creștin condamnat la moarte pentru mesaje de blasfemie

Avocatul celor doi, Nadeem Hassan, a spus că judecătorul a cedat presiunilor islamice și a dat sentința, deși nu există dovezi concrete împotriva lor.

Pe 4 aprilie 2014, un cuplu creștin din provincia Punjab - Pakistan, aflat în incapabilitatea de a scrie corect limba urdu, a fost condamnat la moarte, după cum se pretinde, pentru expedierea de mesaje blasfematoare de pe telefonul mobil, aducând astfel numărul de creștini condamnați la moarte în Pakistan la 4.

Într-o țară tulburată din cauza intoleranței religioase aflate în creștere, pedeapsa cu moartea pentru Shafqat Emmanuel și Shugufta Emmanuel a fost pronunțată opt zile mai târziu după ce o Curte de Justiție din Lahore a condamnat la moarte pe un alt creștin, Sawan Masih, pentru că ar fi insultat pe profetul islamic Mohamed în timpul unei discuții într-o stare de ebrietate cu un prieten musulman. Aceasta l-a făcut pe Masih al doilea creștin din Pakistan condamnat la moarte, după ce un judecător a condamnat la pedeapsa capitală pe Asia Bubu pentru blasfemie în noiembrie 2010.

Cazul împotriva lui Shafqat Emmanuel, 43 de ani, și a soției sale, îngrijitoare la școala locală de misiune și mamă a patru copii, a fost audiat de o Curte de Justiție din Toba Tek Singh. Ei au fost acuzați de trimiterea de mesaje cu tentă blasfematoare pe 18 iunie 2013 către reclamanții Muhammad Hussain and Gojra Tehsil Bar, de pe un așa-zis număr de telefonie mobilă care este înregistrat pe numele lui Shuguftei.

Poliția din Punjab i-a acuzat de blasfemie în baza Secțiunii 295-B (insultă adusă Coranului, pedepsită prin închisoare pe viață), 295-C (insultă adusă lui Mohamed, pedeapsa cu moartea) și 25-D Legii de telefonie din 1958. Ultima secțiune recomandă o pedeapsă de maximum trei ani pentru deranjare intenționată.

Avocatul celor doi, Nadeem Hassan, a spus că judecătorul a cedat presiunilor islamice și a dat sentința, deși nu există dovezi concrete împotriva lor.

El a spus: Touqir Ashraf împreună cu alți avocați au adus presiuni judecătorului pe întreg procesul, care a fost ținut în închisoare din cauza securității celor doi… Avocații acuzării au spus Curții că sunt determinați să devină Ghazi Ilamdin Shaheed și Mumtaz Qadri dacă ea nu condamnă pe acuzați. Ilamdin Shaheed este văzut ca un erou de către musulmani pentru uciderea unui editor hindus, Mahasay Rajpal, care în 1924 a publicat o carte considerată blasfemie împotriva lui Mohamed. Qadri a fost un ofițer de poliție care a împușcat un oficial guvernamental, Salman Taseer, pentru afirmarea publică a viziunilor sale despre controversata lege a blasfemiei.

În timpul investigațiilor preliminare, Shagufta a declarat poliției că telefonul lor era pierdut de o lună și că nu știe cine ar fi putut trimite acele presupuse mesaje. Cu toate acestea, poliția din Gojra a reținut cuplul împreună cu cei patru copiii ai lor, presându-i să spună cine ar fi putut trimite acele mesaje, a declarat Hassan.

Tot el a mai spus că pentru a se calma mișcările conduse de clericii islamiști, poliția a forțat pe Shafqat Emmanuel, imobilizat într-un scaun cu rotile din cauza unei răni la coloană, să recunoască că el a trimis mesajele.

Verdictul va fi condamnat în recurs la Curtea Supremă de-ndată ce va primi o copie detaliată a sa, a mai declarat acesta.

Traducere și adaptare: