A fost pusă în vânzare cartea, reeditată, cu caricaturile despre Mahomed: Tirania Tăcerii

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

O carte care reproduce 12 caricaturi ale lui Mahomed, care au înfuriat deja lumea musulmană, a fost pusă în vânzare în Danemarca, joi, 30 septembrie 2010.

O carte care reproduce 12 caricaturi ale lui Mahomed, care au înfuriat deja lumea musulmană, a fost pusă în vânzare în Danemarca, joi, 30 septembrie 2010, după o primă publicare în 2005 în cotidianul Jyllands-Posten, conform librăriilor.

"Da, cartea lui Flemming Rose a fost pusă în vânzare în această dimineață (joi) la deschiderea de la ora 10:00", a declarat pentru AFP un angajat al librăriei Arnold Busck, din Copenhaga.

"Biblioteca tocmai s-a deschis, însă oamenii au solicitat deja cartea, credem că va fi la mare căutare", a confirmat Arnold Busck.

Această carte, intitulată "Tirania Tăcerii" este reprodusă, conform editorului, după unul din numerele cotidianului Jyllands-Posten, din 30 septembrie 2005, cu 12 caricaturi care îl reprezintă pe “profetul musulman Mahomed”.

Publicarea cărții, la 5 ani de la prima publicare a caricaturilor, intervine într-un climat de amenințări cu atacuri la adresa Danemarcei și, în special, contra cotidianului.

Marți, 28 septembrie 2010, poliția norvegiană a anunțat că un kurd irakian - arestat împreună cu 2 complici, încă din luna iulie, din cauza suspectării pregătirii unui atac terorist - a recunoscut că ținta a fost Jyllands-Posten.

Anterior, un cetățean născut în Cecenia fusese arestat, în data de 10 septembrie, când a făcut să explodeze accidental într-un hotel o scrisoare cu bombă care era și ea destinată, potrivit poliției, lui Jyllands-Posten.

Rose era editor al paginilor culturale din Jyllands-Posten în momentul publicării caricaturilor.
Într-o încercare de a minimiza efectul publicării recentei sale cărți, ministrul de externe danez Lene Espersen s-a întâlnit miercuri seara cu 17 ambasadori din țările musulmane.

Aceasta a explicat că "libertatea de exprimare în Danemarca a fost piatra de temelie a democrației și, prin urmare, oamenii au dreptul să publice cărți, atâta timp cât ele se supun legii", a declarat pentru AFP un oficial al diplomației daneze, Klavs Holm.

Citește alte articole despre: carte, musulman, isalm, Mohamed

Ultimele din categorie