Lupta Bisericilor Creștine împotriva foametei din Africa

Religia în lume

Lupta Bisericilor Creștine împotriva foametei din Africa

    • Lupta Bisericilor Creștine împotriva foametei din Africa
      Lupta Bisericilor Creștine împotriva foametei din Africa

      Lupta Bisericilor Creștine împotriva foametei din Africa

Comitetul Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) și-a deschis întâlnirea anuală în ziua de 12 septembrie în Addis Abeba, Etiopia, cu o ceremonie de bun-venit organizată de Bisericile locale și cu o prezentare detaliată a crizei umanitare din Somalia și din țările vecine.

Recunoscând influența Consiliului Mondial al Bisericilor în aducerea împreună a creștinilor, Abune Paulos, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tawehado, a întâmpinat Comitetul Executiv și a spus că această lucrare „trebuie să continue pentru slava Domnului nostru Iisus Hristos”.

„Ne rugăm ca Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți cu plinătatea sa de daruri în timpul șederii voastre aici” a adăugat Patriarhul. 

„Vă asigurăm că vom continua să vă avem în rugăciunile noastre” a spus Rev. Dr Idosa Wakseyoum, președinte al Bisericii Lutrane Etiopiene.

 Secretarul general al Conferinței Bisericilor Pan-africane, Rev. Dr. Andre Karamaga a spus că WCC a contribuit enorm la lupta pentru libertate și la câștigarea încrederii între oameni în Africa.

Tema principală a întâlnirii a fost foametea din Cornul Africii și modurile de luptă împotriva acesteia. Acest flagel teribil afectează Somalia, Kenya, Etiopia și Dijbouti.

Printre cei care au luat cuvântul au fost Robert Hedley de la Brot für die Welt (Pâine pentru lume, Germania), Yilikal Shiferaw din partea Comisiei de Ajutor și Dezvoltare a Bisericii Ortodoxe Etiopiene și Dr Agnes Abuom, membru al Comitetului Executiv al WCC pentru Kenya.

Criza umanitară a fost provocată de o combinație mortală de conflicte militare și politice, secetă, acces limitat la hrană și scimbări climatice.

„Trebuie să fie un drum de pace pentru Somalia” a zid Robert Hedley. Shiferaw a spus ă aproximativ 4,5 milioane de oameni au nevoie urgentă de hrană și apă. Este nevoie de 3,2 milioane de dolari pentru a asigura o minimă asistență alimentară (hrană o dată pe zi), igienă, apă, educație și agricultură.

Este cea mai gravă foamete din ultimii 60 de ani conform Națiunilor Unite a spus Abuom. El a spus: Era necesar să avem foamete?, arătând că indiferența guvernelor și a counității internaționale față de avertizările cercetătorilor de acum un an au dus la această cursă a morții care ucide mii de oameni în fiecare zi. „Este o rușine pentru umanitate să vorbească despre foamete în secolul al 21-lea”.

„Lumea noastră experiază mari evoi și mari schimbări deodată” a spus Rev Dr. Olav Fykse Tveit, Secretarul General al WCC.

Comitetul Executival WCC se va încheia vineri 16 septembrie.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.oikoumene.org