Noile directive UNESCO privind educația sexuală la copii

Religia în lume

Noile directive UNESCO privind educația sexuală la copii

"Nu este niciodată prea devreme să începem să discutăm cu copiii despre chestiunile sexuale", se arată în directivele emise de către UNESCO.

"Nu este niciodată prea devreme să începem să discutăm cu copiii despre chestiunile sexuale", se arată în directivele emise de către UNESCO.

Odată extrem de respectat pentru independența și integritatea sa, UNESCO lucrează acum în parteneriat cu... Consiliul Informației despre Sexualitate și Educație al SUA (SIECUS), o ramură educațională a controversatului Institut Kinsey.

În septembrie anul trecut, o serie de critici s-au adresat noilor orientări UNESCO privind educația sexuală, promovarea avortului legal și masturbarea (onanism) pentru copiii de pana la 5 ani. Intensitatea obiecțiilor a forțat agenția să-și traseze liniile directoare, emițând unele noi în decembrie.

UNESCO recunoaște că unul dintre directorii SIECUS este principalul autor al direcțiilor sale sexuale. Liniile directoare sunt citate autoritar ca model de educație sexuală adecvată vârstei, într-un nou raport ONU privind drepturile la educație, care a fost, fără menajamente, enunțat de către membrii ONU săptămâna trecută.



UNESCO a eliminat unele referințe explicite, în liniile directoare revizuite, dar a păstrat o anexă cu "principiile directoare", care includ un curriculum de educație sexuală, inspirat de Kinsey, pentru copiii până în vârsta de 5 ani. Acest curriculum îi instruiește pe părinți să le ofere copiilor păpuși anatomic corecte, pentru joacă, și să-i informeze despre diverse relații sexuale, susținând masturbarea.

"Dacă un copil îsi atinge organele sale genitale, în privat, trebuie ignorat comportamentul", sugerează curriculum-ul. În ceea ce privește identitatea genului și orientarea sexuală, curriculum-ul avertizează că părinții care insistă pe consolidarea identități tradiționale de gen, vor împiedica creșterea copiilor lor. "Confuzia față de aceste probleme și frica de homosexualitate (homofobie) i-a determinat pe mulți părinți și adulți să limiteze libertatea de exprimare indivuală a fetelor și băieților".



Un alt model al curriculum-ului inclus în orientările UNESCO, afirmă că instructorii trebuie să evite moralizarea. Într-un alt articol, autorii constată o contradicție între "abordările religioase și drepturile de bază". Un alt curriculum examinează dezvoltarea sexuală incipientă, observând că copiii cu vârste de până la doi ani pot "experimenta plăcerea genitală", și de la vârsta de 3 ani se pot angaja în "jocuri sexuale".



Sexologul Alfred Kinsey și-a fondat institutul său în Universitatea Indiana. Kinsey s-a afirmat în anii 1940 și 1950 pentru munca sa în documentarea comportamentelor sexuale umane. Criticii l-au acuzat pe Kinsey că promova pedofilia (in cercetarile sale arata ca adultii documentati pot provoca placeri sexuale copiilor si sugarilor). Institutul Kinsey a creat SIECUS în 1964 ca o divizie proprie de învățământ. Primul director a fost Dr. Mary Calderone, fostul director medical al Planned Parenthood.

Un raport guvernamental recent a arătat că SIECUS a încasat 1,6 milioane $ din fonduri federale, între 2002 și 2009.

Luna trecută, un grup de lucru UNESCO a lansat un raport prin care se arăta că se așteaptă o nouă înfățișare a moratoriului ONU privind clonarea umană. Grupul a propus ca doar clonarea terapeutică să fie interzisă, ceea ce ar permite sprijinirea unui centru pentru cercetare care implică alte tipuri de clonare.


*Traducere dupa o analiza de Terrence McKeegan, vicepresedinte si membru-senior al Institutului pentru Drepturile Omului si Familia Catolica NewYork - Washington D.C., scrisa ieri, 4 noiembrie 2010