Numărul creștinilor uciși s-a dublat în anul 2013

Religia în lume

Numărul creștinilor uciși s-a dublat în anul 2013

    • Numărul creștinilor uciși s-a dublat în anul 2013
      Numărul creștinilor uciși s-a dublat în anul 2013

      Numărul creștinilor uciși s-a dublat în anul 2013

Somalia, Siria, Irak și Afganistan sunt următoarele patru cele mai periculoase țări în care să trăiești ca creștin.

Potrivit unui sondaj anual, cazurile raportate de creștini uciși pentru credința lor din întreaga lume s-au dublat în 2013 față de anul precedent, iar în Siria s-au înregistrat mai multe cazuri decât totalul mondial din 2012.

Open Doors (Uși deschise), o grupare neconfesională care sprijină creștinii din întreaga lume, a declarat miercuri (8 ianuarie 2014 – n.tr.) că a înregistrat 2,123 de crime martirice, față de 1,201, în 2012. Anul trecut au fost 1,213 de astfel de cazuri numai în Siria, a declarat aceasta.

Potrivit lui Frans Veerman, director de cercetare pentru Open Doors, acesta este o cifră extrem de minimală, bazată pe ceea ce s-a difuzat de către media și pe ce putem confirma noi. Estimările făcute de alte grupări creștine stabilesc această cifră anuală chiar la 8 000.

Raportul realizat de Open Doors a clasat Coreea de Nord în topul listei cu cele mai periculoase 50 de țări pentru creștini, poziție pe care și-a păstrat-o de când a început acest sondaj anual, acum 12 ani. Somalia, Siria, Irak și Afganistan sunt următoarele patru cele mai periculoase țări în care să trăiești ca creștin.

Gruparea cu sediul în Statele Unite a înregistrat o violență crescândă împotriva creștinilor din Africa și a susținut că musulmanii extremiști sunt principala sursă a persecuției în 36 dintre țările aflate pe lista sa.

Extremismul islamist este cel mai periculos prigonitor al Bisericii din întreaga lume, afirmă organizația.

Creștinismul este cea mai mare și cea mai răspândită credință din lume, cu 2,2 miliarde de credincioși, sau 32% din populația lumii, potrivit unui studiu realizat de Pew Forum on Religion and Public Life, din SUA.

Adepții săi se confruntă cu restricții și ostilități în 111 țări, mai mult decât cele 90 de țări care restricționează sau hărțuiesc cea de-a doua credință din punct de vedere al răspândirii, și anume Islamul, a dezvăluit un alt studiu realizat de Pew.

Michel Varton, director al Open Doors din Franța, le-a spus jurnaliștilor din Strasbourg că statele aflate în declin, cu războaie civile sau tensiuni interne continue sunt adesea cele mai periculoase pentru creștini.

În Siria, alt război înflorește în umbra războiului civil, și anume cel împotriva Bisericii, a spus acesta în timp ce a prezentat raportul Open Doors la Strasbourg.

Aproximativ zece la sută dintre sirieni sunt creștini. Mulți au devenit ținte ale rebelilor islamiști care îi consideră susținători ai președintelui Bashar al-Assad.

Nouă din zece țări prezentate ca fiind periculoase pentru creștini sunt state majoritar musulmane, dintre care multe sunt sfâșiate de conflicte cu islamiștii extremist. Arabia Saudită este o excepție, însă s-a clasat pe locul șase din cauza interzicerii totale de a practica alte credințe decât islamul. În ceea ce privește lista asasinatelor, Siria a fost urmată de Nigeria, cu 612 cazuri anul trecut, după 791 în 2012. Pakistan a fost a treia cu 88, față de 15 în 2012. Egipt s-a clasat pe locul patru cu 83 de crime față de 19 anul precedent.

Raportul vorbește despre acte de violență îngrozitoare adesea îndreptate împotriva creștinilor, din Republica Central Africană însă doar nouă decese au fost confirmate  anul trecut, întrucât majoritatea analiștilor încă nu recunosc dimensiunea religioasă a conflictului.

Acesta nu oferea date despre crimele din Coreea de Nord însă potrivit declarațiilor sale, creștinii de acolo se confruntă cu cel mai înalt nivel al presiunilor posibil și că aproximativ 50 000 - 70 000 trăiesc în lagăre de închisoare politică.

Potrivit raportului, venerarea liderilor politici asemeni zeilor nu lasă loc pentru alte religii.

Acum există o puternică dorință de a alunga creștinismul din Somalia, se adaugă, iar atacurile islamice asupra creștinilor din Irak au devenit din ce în ce mai dese și în nordul kurd, anterior o zonă destul de sigură pentru creștini.

Domnul Veerman, aflat lângă Utrecht în Olanda, a declarat că asasinatele sunt doar cel mai extrem exemplu de persecuție. Creștinii se confruntă de asemenea cu atacuri asupra școlilor și bisericilor, discriminare, amenințare, violuri și expulzare.

Open Doors, care a început în anii 1950 să strecoare Biblii în statele comuniste și care acum acționează în peste 60 de țări, a estimat anul trecut că aproximativ 100 de milioane de creștini din întreaga lume au fost prigoniți pentru credință.

Traducere și adaptare: