„Ortodoxia ne aduce marea bucurie de a ne dărui Adevărul“

Religia în lume

„Ortodoxia ne aduce marea bucurie de a ne dărui Adevărul“

La Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ - Curelari din Iași a fost organizată în Duminica Ortodoxiei dezbaterea cu tema „Cum înțelegem Ortodoxia astăzi“. Invitații la acest eveniment au supus discuției subiecte precum: „Ce este Ortodoxia?“, „Răspunsurile și darurile Ortodoxiei pentru lumea de astăzi“, „Ortodoxie și ortopraxie“ și „Calea duhovnicească Oastea Domnului, misionarism laic în Biserica Ortodoxă Română“.
În deschiderea întrunirii, Vasile Manole, preot misionar la acest sfânt lăcaș, a vorbit despre motivele pentru care a dorit să marcheze, în prima duminică din Postul Mare, sărbătoarea Ortodoxiei. Părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor și paroh al Parohiei Talpalari din Iași, și-a început cuvântul plecând de la un pasaj din Sfânta Scriptură. „Este important să încercăm permanent să ne definim identitatea, să înțelegem cine suntem și ce avem de făcut. Pericolul cel mai mare asupra Ortodoxiei vine atât din exterior, dar mai ales din interior. Putem răspunde la întrebarea «Ce este Ortodoxia?» plecând de la întrebarea: «Dar voi cine ziceți că sunt Eu?», pe care Mântuitorul a adresat-o Sfinților Apostoli. Aceasta este întrebarea care ni se adresează și nouă, tuturor, peste veacuri, iar răspunsul poate fi unul ortodox sau unul neortodox. Răspunsul Sfântului Apostol Petru a fost unul ortodox: «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu». Dar tot el este cel care, la scurt timp după ce dă acest răspuns, atunci când Mântuitorul le vorbește ucenicilor despre patimile pe care avea să le îndure, dar și despre Învierea Sa cea după trei zile, avea să-l tragă deoparte și să-l dojenească pe Domnul, cerându-i să Se cruțe pe Sine. Replica Mântuitorului a fost, însă, una fermă: «Înapoia mea, satano!», i-a spus, arătându-i că, de data aceasta, nu cugetă cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor. În cea de-a doua ipostază, Petru se dovedește a nu mai avea o dreaptă credință, căci n-a mai fost inspirat de Tatăl Cel din ceruri, ci s-a ghidat după mintea lui omenească“, a explicat pr. Constantin Sturzu.
În continuare, pr. Mircea Stoleriu a susținut o alocuțiune despre „Răspunsurile și darurile Ortodoxiei pentru lumea de astăzi“.„Ortodoxia ne aduce marea bucurie de a ne dărui Adevărul. Ne aducem aminte de Pilat, care L-a întrebat pe Mântuitorul: «Ce este adevărul?». Domnul nostru Iisus Hristos nu i-a răspuns, pentru că El Însuși era Adevărul. Această Ortodoxie îmbibată de Hristos nu poate să fie alta niciodată. Noi avem ca dar din partea Ortodoxiei faptul că ne-am născut în această credință”, a declarat pr. Stoleriu.
Punctul al treilea al dezbaterii, „Ortodoxie și ortopraxie“, a fost dezvoltat de pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iași. În final, pr. Vasile Manole a prezentat un scurt istoric al asociației Oastea Domnului, creionând locul și rolul acestei organizații în cadrul misionarismului laic din Biserica Ortodoxă Română.