Patriarhul Ecumenic va participa la liturghia de instalare a Papei Francisc I

Religia în lume

Patriarhul Ecumenic va participa la liturghia de instalare a Papei Francisc I

    • Patriarhul Ecumenic va participa la liturghia de instalare a Papei Francisc I
      Patriarhul Ecumenic va participa la liturghia de instalare a Papei Francisc I

      Patriarhul Ecumenic va participa la liturghia de instalare a Papei Francisc I

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I va participa la liturghia de instalare a Papei Francisc I.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I va participa la liturghia de instalare a Papei Francisc I. Acesta fiind primul asemenea eveniment ce se petrece de la schisma dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă din anul 1054, un important semn al unității creștine. Prezența Arhiepiscopului Constantinopolului la instalarea unui papă era rară și înainte de schismă.

Patriarhul ecumenic va fi însoțit de Ioannis Zizioulas, Mitropolitul de Pergamon și co-președinte Comisiei Internaționale pentru dialogul teologic dintre Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă, împreună cu Mitropolitul ortodox Tarassios al Argentinei și Mitropolitul ortodox Gennadios al Italiei.

Relațiile dintre catolici și ortodocși s-au îmbunătățit constant de la al II-lea Conciliu Vatican prin vizite reciproce, acte de prietenie și dialoguri teologice.

Dialogul a luat avânt sub Benedict al XVI-lea după o oarecare perioadă de lipsă a discuțiilor. În încercarea de al susține, papa a propus diferite moduri de a exprima primatul succesorului Sfântului Petru acceptabile pentru ortodocși, găsindu-și inspirație în nescindata Biserică a primului mileniu.

Însă ecumenismul catolic a întâlnit o puternică rezistență în Biserica Ortodoxă Rusă și din partea Patriarhiei Moscovei, „scaunul celei de-a III-a Rome”.

Înalt Preasfinţitul Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, conducătorul Departamentului de relații externe a Bisericii Ortodoxe Ruse, a spus joi, că o întâlnire va fi „posibilă și între papă și Patriarhul Kiril de-ndată ce vor fi depășite consecințele conflictelor din anii 1980 și 1990”.

Problema Bisericii Catolice Ucrainene este miezul conflictului. Deși, „cu unele ocazii, Papa Francisc a arătat simpatie spirituală către Biserica Ortodoxă și o dorință pentru legături mai strânse”, a spus Mitropolitul Ilarion.

Există speranța ca sub noul pontificat „relațiile de unire se vor accentua și legăturile noastre vor fi întărite.”

Traducere și adaptare:
Sursa: