Recursul Italiei privind prezența crucifixelor în școală a fost acceptat de CEDO

Religia în lume

Recursul Italiei privind prezența crucifixelor în școală a fost acceptat de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat acțiunea de recurs a Italiei, vizând condamnarea prezenței crucifixului în sălile de clasă, a declarat ieri, marți 2 martie 2010, Curtea.
"Comisia, formată din cinci judecători ai Marii Camere (care decide în apel), în zilele de 1 și 2 martie 2010, a acceptat cererea guvernului italian, din 28 ianuarie 2010, în cazul Lautsi împotriva Italiei. Cazul va fi examinat de către Marea Cameră, care va decide cu privire la o decizie finală - a declarat CEDO. Procesul va dura însă mai multe luni.
Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, conform La Croix, și-a exprimat imediat satisfacția și “încrederea" în modul de desfășurare a procesului.
El a spus că Italia își propune să mențină "valorile fundamentale ale credinței creștine religioase înrădăcinate în rândul majorității cetățenilor italieni."
Conferința Episcopală Italiană (IEC), în ce o privește, a salutat și ea "un alt pas în direcția cea bună."
Condamnarea Italiei – aminteste La Croix – din 3 noiembrie 2009, de către Curtea de la Strasbourg, a dat naștere unor vehemente proteste în peninsulă.
Curtea constatase că prezența crucifixului încalcă dreptul părinților în educarea copiii lor, conform propriilor convingeri, și încalcă de asemenea și dreptul copiilor la libertatea de religie.
Din 1984, catolicismul nu mai este religie oficială de stat în Italia, dar ordonanța adoptată în 1920 în timpul fascismului vizând prezența crucifixului în școli nu a fost niciodată eliminată.
Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de către o mamă italiancă, Solie Lautsi, respinsă inițial de către instanțele italiene pe această temă.
Judecătorii europeni au considerat că crucea ar putea fi ușor interpretată, de către elevii de toate vârstele, ca fiind un simbol religios, un semn ce îi poate deranja pe elevii de alte religii sau atei.
Curtea a constatat în unanimitate, o încălcare a articolului 2 din Protocolul 1 (privind dreptul la educație), coroborat cu articolul 9 al Convenției (libertatea de gândire, conștiință și religie).
Curtea de la Strasbourg a acordat o amendă de 5.000 de euro în favoarea solicitantului, pentru daune morale.