Satele creştine de la graniţa dintre Liban şi Siria îşi sporesc măsurile de securitate

Religia în lume

Satele creştine de la graniţa dintre Liban şi Siria îşi sporesc măsurile de securitate

    • Satele creştine de la graniţa dintre Liban şi Siria îşi sporesc măsurile de securitate
      Satele creştine de la graniţa dintre Liban şi Siria îşi sporesc măsurile de securitate

      Satele creştine de la graniţa dintre Liban şi Siria îşi sporesc măsurile de securitate

RAS Baalbek şi AL-QAA, Liban - satele creştine la graniţa libaneză cu Siria îşi sporesc măsurile de securitate, atât militare, cât şi la nivel civil, în urma ameninţărilor cu moartea făcute de către un oficial al municipalităţii locale şi a rapoartelor legate de grupurile islamiste cu legături în al-Qaida, ascunse în munţii din apropiere.

RAS Baalbek şi AL-QAA, Liban - satele creştine la graniţa libaneză cu Siria îşi sporesc măsurile de securitate, atât militare, cât şi la nivel civil, în urma ameninţărilor cu moartea făcute de către un oficial al municipalităţii locale şi a rapoartelor legate de grupurile islamiste cu legături în al-Qaida. ascunse în munţii din apropiere.

Civilii formează patrule pentru a proteja graniţele în locuri cum ar fi al-QAA şi Ras Baalbek”a declarat o sursă din Ministerul Apărării care a ales să rămână anonimă, nefiind autorizat să vorbească cu mass-media. „Ce fac ei este în coordonare cu municipalitatea locală şi guvernatorul Bekaa, aşa că este pe jumătate legal să spunem.

Războiul din Siria ţine de aproape trei ani, producând atât de multe victime încât Naţiunile Unite au suspendat recent numărătoarea la 100.000 de morţi. În ciuda influenţei Siriei asupra vecinului său, Liban a văzut doar acte de violenţă şi conflicte ocazionale, de obicei limitate la cartiere specifice în Tripoli şi atacuri din ce în ce mai regulate cu maşini capcană. Dar rapoartele şi clipurile video care reuseşc să iasă din Siria şi care descriu violenţa brutală de acolo, o parte din ea sectară, îngrijorează minorităţilor religioase din Liban de ameninţarea radicalilor islamişti care încearcă formarea unui califat islamic în Siria şi nu numai.

Ras Baalbek şi al-QAA sunt două dintre cele mai mari sate creştine ale Libanului, locuite predominant de către greco-catolici şi situate la graniţa de nord-est cu Siria. Până în prezent, localnicii spun că Ras Baalbek încă nu a experimentat incidente care să fi implicat grupuri armate. Armata libaneză este staţionată la intrarea în sat şi a efectuat percheziţii în casele sirienilor care şi-au mutat recent reşedinţa acolo. În ciuda măsurilor de securitate relative, localnicii sunt încă preocupaţi de evoluţia situaţiei de peste graniţă.

După răpirea maicilor în  Maaloula, suntem neliniştiţi şi speriaţi că poate unele dintre aceste grupuri radicale vor intra în satul nostru”, a declarat William Nasr, un profesor pensionar de la Ras Baalbek. Mulţi dintre locuitorii au spus că, deşi evenimente de genul încă nu au avut loc, ei nu se simt în siguranţă, luând în considerare situaţiile din împrejurimi. În plus faţă de ameninţarea percepută din Siria, Ras Baalbek se situează la nord de satul sunnit Arsal. În ultimul an, Arsal a devenit un bastion pentru luptători şi o bază de facţiuni cu afilieri Al-Qaeda, de unde ar putea planifica si opera liber atacuri în Liban.

Din moment ce suntem creştini, suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a spus Nasr.„Urmărim ceea ce se întâmplă în jurul satului, fără prejudecăţi, cu toate că nu ne simţim 100% în siguranţă.

Deşi Ras Baalbek a avut parte de puţine probleme, locuitorii din satul vecin al-QAA simt ameninţarea ca fiind iminentă. Numeroase incidente de securitate au afectat deja satul.

Primarul satului Al-QAA, Saadeh Hussein at-Towm a spus că în luna septembrie, în timpul unei sărbători religioase creştine, el a primit o înştiinţare a unei ameninţări din partea unui militant ce purta o centură explozivă, intenţionând a o folosi intr-o misiune sinucigaşă. Militantul a fost însă capturat de serviciile secrete militare înainte de a putea detona explozibilul.

În această săptămână, şeful municipalităţii al-QAA, Miled Rizk, a susţinut că a primit o ameninţare cu moartea într-un mesaj text de la un om care pretindea a fi un emir al Statului Islamic Irak şi al-Sham (ISIS)  pe nume Abou Hasan al-Mhaje. Emirul a declarat că rachetele vor cădea spre al-QAA dacă cineva din sat s-ar fi opus oameniilor săi.

Localnicii spun, de asemenea, că unii militanţi înarmaţi folosesc ceaţa nopţii pentru a încerca să se strecoare în sat. În momentul de faţă, locuitorii spun că gruparea Jabhat al-Nusra afiliată al-Qaeda operează la un kilometru distanţă în munţii din apropierea  al-QAA.

În timp ce al-QAA este păzită în mod tradiţional de către o mare statuie a Fecioarei Maria, protecţia spirituală a fost considerată a fi insuficientă, în concluzie locul  acţionează acum ca o bază  improvizată pentru aproximativ 125 de membri ai regimentului libanez de paraşutişti (AAR). Trupele regimentului, sunt o forţă strategică mobilă care patrulează marginile localităţii în cazul în care militanţii înarmaţi ar încerca să se strecoare din munţi. O unitate a forţelelor de securitate internă din Liban păzeşte, de asemenea, satul, în timp ce serviciile secrete militare libaneze, monitorizează situaţia în ambele sate, al-QAA şi Ras Baalbek.

În plus, faţă de prezenţa RAA şi a serviciilor secrete ale armatei, militarii rezervişti formează unităţi menite să patruleze în sate.

În primul rând, ne temem de brutalitatea grupurilor islamiste radicale, cum ar fi ISIS”, a declarat Antoun Aad, un caporal în rezervă al armatei libaneze de la al-QAA, care a aderat la patrulele civile. Aad, un bărbat voinic, cu par cărunt şi o mustaţă căruntă îngrijită, face referire la incidentele care au atras atenţia mass-media pe scară largă, inclusiv un film în care un radical islamist mânca inima unui inamic combatant mort.

Împărţim 40 km de frontieră cu Siria şi, deşi situaţia de aici (a fost) relativ stabilă, acesta se prăbuşeşte în jurul nostru”, a spus Aad.

Cu aproximativ un an în urmă, în timp ce situaţia din Siria continua, Aad şi un grup de militari în rezervă a decis să înceapă acţiuni de patrulare în satul lor, fiind atenţi la apariţia de insurgenţi înarmaţi.

Am recrutat soldaţii rezervişti pentru a-i folosi pentru protecţie”, a spus Towm. „Le plătim benzina, transportul şi hrana, dar asta e tot. Ei iau încă pensia lor de militari.”

Grupul a început cu doar cinci sau şase membri, dar a crescut la aproximativ 60 de oameni. O patrulă medie este alcătuită din două maşini cu patru soldaţi rezervişti în fiecare, în căutarea oricărei persoane sau vehicul ce pare suspect sau necunoscut. Comunicarea se face prin staţii emisie-recepţie şi au cumpărat o linie de telefonică privată, care poate fi apelată de către orice locuitor pentru a raporta activităţi suspecte.

Și în timp ce Towm spune că patrulele nu sunt puternic înarmate, susţine că satele al-QAA  şi Ras Baalbek nu duc  lipsă de arme. „Fiecare dintre noi are o armă, dar credem că este mai sigur să nu le fluturăm în acest moment.”, a spus Towm.

Noi protejăm 90% din sat prin patrulele noastre”, a spus Aad. Totusi, o mare parte din regiune rămâne în afara zonei de acţiune a unităţilor de patrulă în timp ce incidente de securitate continuă să ameninţe satul. Mai devreme în acea zi, două rachete au lovit munţii din apropiere.

În ciuda temerilor creştinilor, unii localnici spun că rolul lor ca minorităţi în regiune lucrează în favoarea lor.

Nu armele sunt cele care ne protejează”, a declarat Butros Rizk, un fost lider în Partidul Comunist din Ras Baalbek .”Mintea şi înţelepciunea noastră ne pot proteja. Toată lumea vrea creştinii de partea lor.

El a adăugat că şi în timpul războiului civil libanez care a durat 15 ani şi care a învrăjbit confesiunile religioase una împotriva alteia, nu au existat decât câteva incidente în satele din jur.

Pentru majoritatea locuitorilor, apariţia incidentelelor de securitate tot mai aproape de casă, nu fac decât ca teama să persiste.

Wadiaa este o angajată a municipalităţii din Ras Baalbek şi trăieşte în sat de 50 de ani. Ea a spus: „Obişnuiam să lăsăm uşile deschise atunci când plecam de acasă, dar acum le închidem”. „Până acum cinci ani, nu am ştiut că Arsal era sunnit, Hermel (la nord de Ras Baalbek) era şiit sau că Zahle era catolic, pentru că niciodată nu am avut sectarism”, a spus ea, vocea ei trădând îngrijorare. „În timpul războiului civil, nu am simţit nimic. Dar acum simţim din plin.”

Traducere și adaptare:
Sursa: