Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Moldova

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Moldova

    • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Moldova
      Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Moldova

      Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Moldova

Praznicul Întâmpinării Domnului va fi marcat în mod deosebit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, care îşi serbează hramul istoric. Sărbătoare va fi astăzi, 2 februarie, la Botoşani şi la Bacău.

Catedrala Mitropolitană din Iaşi va fi astăzi, 2 februarie 2018, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi. Locaşul de închinăciune îşi serbează hramul istoric - Întâmpinarea Domnului. După cum ne-a relatat arhim. Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al catedralei, aseară slujba Privegherii a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În această dimineaţă, programul liturgic va începe la ora 7:00 cu Miezonoptica şi va continua cu Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Ceasurile. În jurul orei 9:00 va începe Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de ierarhi. Alături de ierarh vor sluji preoţi şi diaconi de la Catedrala Mitropolitană şi de la mănăstirile ieşene. Hramul istoric al catedralei, „Întâmpinarea Domnului“, este sărbătorit de peste un secol. În acest locaş de închinăciune se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, a cărei prăznuire este pe 14 octombrie. Atunci, mii de pelerini din toată ţara se îndreaptă spre Iaşi pentru a se ruga celei „mult-folositoare“.

Zi de hram este astăzi la Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani. Aceasta a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoşani, şi soţia sa Maria. A fost închinată, conform voinţei sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ţinutul Botoşanilor, situaţie care a durat scurt timp (1862-1864). În oraşul Bacău, Biserica „Întâmpinarea Domnului“, numită şi „biserica tinerilor“, îmbracă straie de sărbătoare. Sfântul locaş se află în construcţie din anul 2007.

Citește despre: