Părintele Gheorghe Bosie – Mărturisitor în temnițele comuniste

Documentar

Părintele Gheorghe Bosie – Mărturisitor în temnițele comuniste

    • Părintele Gheorghe Bosie – Mărturisitor în temnițele comuniste
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Încă din 1948 se lovește de presiunile venite dinspre autoritățile comuniste locale, în încercarea de revocare a lui din postul de paroh în care slujea onorific, deoarece cu un an înainte ieșise la pensie.

Părintele Gheorghe Bosie s-a născut la 23 aprilie 1881, în Hârlău, județul Iași. După școala primară din Hârlău, tânărul Bosie a urmat Seminarul Teologie „Veniamin Costache” (1903) din Iași, Facultatea de Teologie (1915), respectiv Seminarul pedagogic universitar, unde a obținut diploma de învățător (1914).

La 8 septembrie 1905 a primit darul preoției în Catedrala Mitropolitană din Iași, pe seama Parohiei Horodiștea, comuna Cotnari, județul Iași. La 8 decembrie 1905 se transferă la Parohia Buhalnița, comuna Ceplenița, același județ. Totodată, a fost învățător la școala primară din Buhalnița și profesor la Școala Normală din Bădeni.

Încă din 1948 se lovește de presiunile venite dinspre autoritățile comuniste locale, în încercarea de revocare a lui din postul de paroh în care slujea onorific, deoarece cu un an înainte ieșise la pensie. La 20 februarie 1952 a fost reținut de Securitate. Considerat „element dușmănos regimului”, preotul Bosie a fost trimis în detenție administrativă pe o perioadă de 12 luni. A trecut prin Centrul de Triere din București.

(Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 43)