Părintele Constantin Gheorghiu – Mărturisitor în temnițele comuniste

Documentar

Părintele Constantin Gheorghiu – Mărturisitor în temnițele comuniste

    • Părintele Constantin Gheorghiu – Mărturisitor în temnițele comuniste
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

La 25 august 1952 a fost arestat de Securitate, sub suspiciunea de „sabotaj”. Împreună cu el a mai fost arestat cântărețul bisericesc Constantin Bălan.

Părintele Constantin Gheorghiu s-a născut la 31 august 1893, în familia preotului Vasile Gheorghiu din Gâștești-Pașcani, județul Iași. A absolvit seminarul teologic de opt ani (1916).

La 4 octombrie 1915 a fost hirotonit preot de către Episcopul Antim Petrescu în Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași, pe seama Parohiei Totoiești, județul Neamț. Cinci ani mai târziu s-a transferat la Mărgineni, iar în 1924 la Petricani, ambele în județul Neamț.

La 25 august 1952 a fost arestat de Securitate, sub suspiciunea de „sabotaj”. Împreună cu el a mai fost arestat cântărețul bisericesc Constantin Bălan. A fost judecat de Tribunalul popular al Raionului Târgu Neamț și condamnat prin Sentința nr. 455/1952. Preotul Gheorghiu a făcut recurs, în urma căruia a fost achitat.

La 1 octombrie 1952 a fost eliberat din penitenciarul Piatra Neamț, revenind la parohie.

(Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 78-79)