Alexandru Herea – Mărturisitor în temnițele comuniste

Documentar

Alexandru Herea – Mărturisitor în temnițele comuniste

    • Alexandru Herea – Mărturisitor în temnițele comuniste
      Alexandru Herea – Mărturisitor în temnițele comuniste

      Alexandru Herea – Mărturisitor în temnițele comuniste

La 24 septembrie 1959 a fost arestat de Securitate pentru suspiciunea de participare la o organizație clandestină formată din foști membri țărăniști din localitatea Pocreaca.

Alexandru Herea s-a născut la 26 august 1899 în satul Hilița, comuna Costuleni, județul Iași.

A absolvit Școala de cântăreți bisericești din Iași (1919). Pentru că era orfan de tată, în timpul școlii a fost ajutat material și financiar de către preotul Petre Chirică din Iași, lucrând ca îngrijitor al Bisericii „Mitocul Maicilor”.

A fost cântăreț bisericesc în localitatea Pocreaca, județul Iași. În perioada 1942-1944 a ocupat funcția de primar al localității Pocreaca.

La 24 septembrie 1959 a fost arestat de Securitate pentru suspiciunea de participare la o organizație clandestină formată din foști membri țărăniști din localitatea Pocreaca. În lot mai figura preotul Constantin Lupu. Alexandru Herea a refuzat să recunoască acuzațiile. Prin Sentința nr. 198 din aprilie 1960 a Tribunalului Militar Iași a fost condamnat la 8 ani închisoare corecțională pentru infracțiunea de „uneltire contra ordinii sociale”. A cunoscut închisorile din Iași (aprilie 1960) și Aiud (iulie 1960). La 18 aprilie 1964 a fost eliberat din Penitenciarul Aiud.

(Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 87-88)