Părintele Paul Munteanu – Mărturisitor în temnițele comuniste

Documentar

Părintele Paul Munteanu – Mărturisitor în temnițele comuniste

    • Părintele Paul Munteanu – Mărturisitor în temnițele comuniste
      Părintele Paul Munteanu – Mărturisitor în temnițele comuniste

      Părintele Paul Munteanu – Mărturisitor în temnițele comuniste

Prin Sentința nr. 210 din februarie 1949 a Tribunalului Militar București a fost condamnat la 1 an închisoare corecțională pentru delictul de „uneltire contra ordinii sociale”.

Părintele Paul Munteanu s-a născut la 13 noiembrie 1924, în familia preotului Vasile Munteanu din Pipirig, județul Neamț. A fost nepot al Patriarhului Nicodim Munteanu. A urmat Liceul „Petru Rareș” din Piatra Neamț și Seminarul Teologic „Veniamin Costache” din Iași.

Ca student în anul IV la Facultatea de Teologie din București, la 7 august a fost arestat de Siguranța comunistă. Acuzația era de implicare în așa-zisa organizație legionară din facultățile de Teologie și de Farmacie Veterinară din București. În realitate, era vorba de acei tineri studenți implicați în organizațiile studențești care se opuneau pătrunderii celulei de tineret comuniste în spațiul universitar și care frecventau conferințele „Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim. Din lot au mai făcut parte studenți teologi precum Leonida Plămădeală, viitorul Mitropolit Antonie, Roman Braga sau Nicolae Bordașiu.

Prin Sentința nr. 210 din februarie 1949 a Tribunalului Militar București a fost condamnat la 1 an închisoare corecțională pentru delictul de „uneltire contra ordinii sociale”. Nu știm când a fost eliberat.

La 9 iulie 1950 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Pipirig, județul Neamț. La 1 ianuarie 1962 s-a transferat la București.

(Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 117)