Viața Schimonahiei Siluana Vlad

Documentar

Viața Schimonahiei Siluana Vlad

    • Viața Schimonahiei Siluana Vlad
      Foto: pr. Silviu Cluci

      Foto: pr. Silviu Cluci

Schimonahia Siluana Vlad a fost coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași.

Maica Siluana s-a născut în anul 1944, pe 28 mai. A studiat filosofia la Universitatea din București. După absolvirea facultății, timp de un an a predat filosofia ca preparator la Universitatea din Galați. A început să se implice alături de tineri în acțiuni sociale, iar după 1990 a participat la fondarea Asociației Studenților Creștini Ortodocși Romani (ASCOR), filiala Galați.

A intrat ca soră la Mănăstirea Buciumeni din județul Galați, apoi a mers la Mănăstirea Christiana din București. Aici și-a continuat activitatea caritabilă și socială, desfășurând acțiuni de binefacere în rândul copiilor străzii și oferind îndrumare tinerilor.

În 2001 a primit tunderea în monahism, mutându-se mai apoi la Mănăstirea Jitianu de lângă Craiova. Cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei, a înființat Centrul de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care funcționează la Iași din anul 2008. Odată cu mutarea la Iași, a înființat Mănăstirea „Sfântul Siluan Athonitul”.

În conferințele susținute, Maica Siluana a abordat teme precum: relațiile dintre oameni, relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele.

Maica Siluana Vlad a trecut la Domnul marți, 8 iunie 2021, la câteva zile după ce împlinise 77 de ani.