Icoana Maicii Domnului din Koneviț (Konevițkaia)

Iconografie

Icoana Maicii Domnului din Koneviț (Konevițkaia)

    • Icoana Maicii Domnului din Koneviț (Konevițkaia)
      Icoana Maicii Domnului din Koneviț

      Icoana Maicii Domnului din Koneviț

Icoana Maicii Domnului din Koneviț este de tip „Hodighitria” (Îndrumătoarea), doar că în locul tradiționalului pergament înfășurat, Pruncul Hristos ține în mâini doi porumbei albi.

Icoana Maicii Domnului din Koneviț este prăznuită pe 10 iulie și pe 3 septembrie. Icoana din Koneviț este cinstită ca făcătoare de minuni în Biserica Ortodoxă din Rusia și Biserica Ortodoxă din Finlanda.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu mai este cunoscută și sub denumirea de Icoana Maicii Domnului „Konevițkaia”, Icoana Maicii Domnului „Akafistnaia”, Icoana Maicii Domnului „Sviatogorskaia” sau Icoana Maicii Domnului „Golubițkaia”.

Icoana a fost oferită de egumenul Ioan de la Muntele Athos, ca binecuvântare pentru Sfântul Arsenie Koneviț (prăznuit pe 12 iunie), fondatorul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Koneviț (Konevițkaia). Sfânta icoană care s-a proslăvit prin numeroase minuni a fost așezată în Catedrala „Nașterea Maicii Domnului”, unde a rămas până în anul 1610.

În anul 1610, în timpul unei invazii a suedezilor, icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost mutată, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Isidor de Novgorod, de la Mănăstirea Konevițkaia, la Mănăstirea Derevianiț din Novgorod. În fiecare an pe 10 iulie, la această mănăstire era ziua de prăznuire a icoanei Maicii Domnului din Koneviț. În anul 1799, cu binecuvântarea Mitropolitului Gavriil de Novgorod și Sankt Peterburg (†26 ianuarie 1801), icoana făcătoare de minuni a fost întoarsă la mănăstirea Koneviț.

Revenirea icoanei la Mănăstirea Koneviț este prăznuită pe 3 septembrie.

În Mănăstirea Derevianiț a rămas o copie a icoanei Maicii Domnului „Konevițkaia”, care a fost ferecată într-o îmbrăcăminte de argint. De asemenea, copii ale icoanei din Koneviț se mai găsesc în Catedrala „Buna Vestire” din Kremlin - Moscova, Catedrala Învierii din Torjok și în Biserica Mănăstirii „Noul Valaam” din Finlanda. Icoana Maicii Domnului din Koneviț este de tip „Hodighitria” (Îndrumătoarea), doar că în locul tradiționalului pergament înfășurat, Pruncul Hristos ține în mâini doi porumbei albi.