Nou la Spitalul Providența: Computer tomograf SIEMENS Sonatom go. Top

Interviu

Nou la Spitalul Providența: Computer tomograf SIEMENS Sonatom go. Top

    • Nou la Spitalul Providența: Computer tomograf SIEMENS Sonatom go. Top
      Nou la Spitalul Providența: Computer tomograf SIEMENS Sonatom go. Top

      Nou la Spitalul Providența: Computer tomograf SIEMENS Sonatom go. Top

Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru Tomografie Computerizată. Cu ajutorul noului aparat, CT Siemens Sonatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare, se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. Mai multe informații aflăm de la doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

1. Vă rugăm, la începutul discuției noastre, să ne prezentați câteva informații despre noua achiziție a spitalului, computer-tomograful Siemens Sonatom Go Top!

Cea mai nouă achiziție a Spitalului Providența, cu care ne mândrim, este computer-tomograful Siemens Sonatom Go Top, echipament de ultimă generație și cum spune și numele, generația de top a mărcii Siemens. Acest dispozitiv medical are opțiuni avansate/ de ultimă generație de soft de scanare și postprocesare, astfel încât atât timpul de scanare, cât și doza de iradiere a pacientului sunt foarte mici.

Tomograful are 128 de detectori digitali dintre care 64 scaneazp simultan segmentul de examinat, ceea ce permite o achiziție suficientă în baza căreia se pot face reconstrucții dedicate, într-un timp foarte scurt. Cantitatea de radiații este strict dozată astfel încât să fie optimă pentru a oferi imagini corecte și concludente, fără ca nivelul să fie mai mare decât necesar.

Sonatom Go Top are ca și dotări dispozitive remote (tabletă, telecomandă) ceea ce permite operatorului să fie în preajma pacientului, explicându-i în ce constă examinarea, ce presupune aceasta, completând formularele necesare examinării, reducând astfel timpul de așteptare pentru acesta.

Dual Energy este un alt atribut important al acestui dispozitiv medical care, fara a intra in detalii tehnice, poate calcula diferentele de densitate din volumul scanat, permitandu-i medicului sa faca diagnostic diferential .

De asemenea, Sonatom Go Top este prevăzut cu un algorimt de inteligență artificială, denumit Alpha, care dintr-o scanare de rutină permite reconstrucții dedicate, pe regiuni țintă, în cele mai mici detalii, în planuri diferite (3 D). Exemplu: scanare cranio-cerebral nativ: reconstrucție ureche internă, scanare abdomen: reconstrucție coloană lombară etc.

Echipamentul are, de altfel, un halou care poate fi urmărit de pacient în timpul examinării și care îl anunță prin schimbarea culorii despre ce va urma (începutul scanării, numărătoarea inversă până la momentul scanării/ administrării substanței de contrast), ceea ce ajută pacientul să fie prezent și să participe activ la scanare prin respectarea indicațiilor audio.

Camera video pe care o are atașată acest halou permite operatorului o evaluare activă și suplimentară față de fereastra de la camera de comandă a pacientului în timpul examinării.

2. Despre timpul de examinare și despre iradiere, ce ne puteți spune?

Timpul de examinare și doza de iradiere sunt reduse atât datorită opțiunilor de soft din dotare, cât și datorită inteligenței artificiale care permite reconstrucții multiple, detaliate post scanare.

3. Când este indicată scanarea CT?

Scanarea CT este cel mai des utilizată pentru :
– diagnosticarea diverselor patologii, cum ar fi afectarea osoasă, traumatisme la nivelul organelor interne, probleme cu circulația sanguină, accidentul vascular cerebral și cancerul.
– pentru a orienta medicul în vederea stabilirii unui plan de tratament ( ajută la stabilirea localizării, dimensiunii și formei tumorii înainte de a efectua radioterapie).
– pentru monitorizarea anumitor afecțiuni – inclusiv verificarea dimensiunii tumorii în timpul și după tratamentul oncologic.

4. Ce patologii pot fi analizate, mai exact, cu ajutorul noului Computer tomograf?

Efectuăm orice tip de examinare CT (Tomografie computerizată), prin colaborarea cu medici radiologi cu supraspecializări în patologii diverse și complexe. Scanarea CT produce imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului, precum organele interne, vasele de sânge și oasele.

Patologiile care pot fi analizate de echipamentul nostru sunt multiple: de la simptomatologie nediagnosticată ( sdr. cefalalgic, sdr vertiginos, sdr algic toracic), la afecțiuni oncologice (diagnostic de certitudine după ecografie, neoplazii în evoluție, urmăriri post operatorii, post chimio/radioterapie), până la cardio/coronaro CT (evaluare scor de Calciu care identifică necesitatea intervenției cardiovasculare, urmărire/ evaluare post intervenții cardiovasculare).

5. Vreau să facem referire și la câteva categorii speciale de pacienți – bariatrici, copii si cardiaci. Aceștia pot efectua CT la Spitalul Providența?

Echipamentul nostru permite, de asemenea, investigarea pacienților bariatrici, având opțiuni de soft care extrag artefactele date de masa mare de țesut adipos, permițînd un diagnostic corect.

Avem în același timp, posibilitatea de a examina pacienți pediatrici, parametrii aparatului fiind adaptați astfel încât doza de iradiere să fie minimă, iar rezoluția imaginilor să fie de calitate maximă. Pentru pacienții pediatrici avem anestezist dedicat, care se va asigura că examinarea va fi în parametri optimi, cu minimul de risc pentru micuțul pacient.

În ceea ce privește opțiunea de cardio/coronaro CT, pe lângă cele mai avansate opțiuni de post procesare ce permit un diagnostic de precizie, la Spitalul Providența pacientul beneficiază de prezența cardiologului în timpul scanării, care se va asigura că această examinare ce presupune niște parametri specifici ai funcțiilor vitale ale pacientului, va fi efectuată în siguranță pentru acesta și cu cele mai bune date obținute de către medicul examinator.

6.Sunt pacienți care nu pot efectua RMN, din varii motive, pot apela la CT?

Acest echipament permite investigații de înaltă calitate și rezoluție pacienților care au contraindicație pentru RMN (proteze articulare metalice, valve cardiace artificiale, stimulator cardiac, clispuri metalice, implanturi cohleare, glonț, schije sau orice alt fragment metalic, claustrofobie) sau pacienților care nu pot menține o poziție indicată timp de mai mult timp (copii, bolnavi de Parkinson, etc).

7. Care este diferența dintre examinările CT și cele RMN?

Investigația CT este o metodă imagistică pentru diagnostic, dar și pentru monitorizarea evoluției în cazul unui tratament, la fel ca și în cazul RMN-ului, însă folosesc tehnici diferite. Diferența principală dintre cele două constă chiar în fundamentul principiului de funcționare al celor două aparate.

RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară) operează utilizând un câmp magnetic de intensitate mare și este complet non-iradiant, în timp ce CT-ul (tomografia computerizată) folosește radiații ionizante X. În cazul ambelor tipuri de investigații se poate utiliza contrastul, însă va diferi componenta de bază a substanței la care răspunde aparatul.

8. Cum pot pacienții să beneficieze de scanare CT la Spitalul Providența?

Pacienții care se adresează Spitalului Providența pot beneficia de această investigație de ultimă generație în mod gratuit prin bilet de trimitere decontat de CAS, eliberat de medicul specialist sau bilet monitor sau contra cost prin programare la numerele de telefon afișate pe site sau direct în triaj.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta AICI!

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: