Canonizarea Sfântului Serghei de la Cernobâl

Ortodoxia în lume

Canonizarea Sfântului Serghei de la Cernobâl

    • Canonizarea Sfântului Serghei de la Cernobâl
      Canonizarea Sfântului Serghei de la Cernobâl

      Canonizarea Sfântului Serghei de la Cernobâl

În ziua de 26 aprilie, după 26 de ani de la catastrofa atomică de la Cernobâl, după Dumnezeiasca Liturghie care a fost săvârşită în zona de excludere nucleară, a fost canonizat solemn Preotul Serghei Bodnarenko.

După ultima pomenire, episcopul Ilarion de Makarov a citit Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din data de 14 iunie, care priveşte canonizarea preotului Serghei şi trecerea lui în numărul sfinţilor locali. Episcopul Pantelimon de Vasiliev al citit viaţa ieromartirului, iar clericii şi credincioşii s-au închimat la icoana sfântului.

Sfântul ieromartir Serghei a devenit preot la Lava Peşterilor din Kiev în 1907 şi apoi a fost numit  preot la Cernobâl, oraşul său natal. În 1933, părintele Serghei a fost arestat sub o acuzaţie falsă şi a petrecut 3 ani în închisoare. La eliberarea sa, şi-a reluat activitatea sacerdotală şi a fost numit paroh al Bisericii Sfântul Ilie din Cernobâl. Credincioşi din toată regiunea veneau să-l asculte. În 1937, puterea comunistă l-a acuzat de alte crime împotriva sistemului, mai ales că preotul a cerut public autorităţilor să nu închidă Bisericile ortodoxe.

Puterea ateistă i-a promis să-l elibereze dacă în slujba de Paşti, va cere credincioşilor să nu mai creadă în Dumnezeu. De Paşti, Părintele Serghei a strigat în faţa credinicoşilor: „Hristos a înviat!” apoi a binecuvântat pasca (koulici). Imediat a fost arestat şi torturat, pentru a se lepăda de credinţă. Părintele Serghei a răbdat cu stăruinţă toate suferinţele şi bătăile la care a fost supus. El a fost împuşcat în 21 august 1937. Ziua trecerii martirului la cele veşnice a devenit sărbătoare a memoriei sale. Locul în care a fost îngropat este necunoscut.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.pravoslavie.ru