Minunile subterane de la Lalibela

Ortodoxia în lume

Minunile subterane de la Lalibela

    • Minunile subterane de la Lalibela
      Minunile subterane de la Lalibela

      Minunile subterane de la Lalibela

În Etiopia, pe drumurile nisipoase ale deşertului, oamenii îmbrăcaţi în alb, priveghează în procesiune unul dintre ei, care merge în viaţa de dincolo.

Înmormântările de la sate sunt ca nişte câmpuri de zăpadă, pe câmpurile deşertice ale satului. Albul este culoarea predominantă a etiopienilor. Albul este şi culoarea pelerinilor care se închină în sanctuarele creştine ale ţării.

Aksum, capitala spiritual a creştinismului ortodox din Africa de Est, este fascinant, în special pentru Muntele Lalibela, cu bisericile sale din secolul al 13-lea.

Lalibela a fost conceput ca să fie raiul pe pământ. Are 11 biserici, tăiate în piatra vulcanică şi care sunt literal ancorate în pământ.Nu există o asemenea arhitectură sau sculptură nicăieri altundeva pe pământ. Bisericile ţâşnesc din pământ, subterane şi înălţătoare totodată. Şi cheamă de peste 800 de ani milioane de oameni la rugăciune.

Căutătorii de rai sau de artă, găsesc aici ceva ce nu se află nicăieri. O simţire acută a sfinţeniei, o lumină nespusă dar evident a sacrului izvorând din pământ. Pentru primii, pelerinajul devine un antrenament al mântuirii. Pentru ceilalţi, devine o experienţă unică a artei adevărate, care izvorăşte din cer şi umple de frumuseţe pământul.

Istoria culturii etiopiene începe cu Regina din Sheba, care a călătorit la Ierusalim să-l întâlnească pe Solomon. Cei doi monarhi de o înţelepciune extraordinară au dat naştere unui fiu, Menelik, care a devenit primul Împărat al Etiopiei.

Fiul nu a dorit slava Ierusalimului, ci s-a întors în Africa mamei sale, luând cu el Chivotul Legământului, în care se aflau Tablele lui Moise, înfiinţând un nou Israel, în Etiopia. Creştinismul a devenit aşadar în mod firesc religia etiopienilor, după ce oamenii au învăţat Legea Vechiului Testament şi au înţeles că Mesia este împlinirea tuturor proorociilor vechi, Fiul lui Dumnezeu.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa:  http://indepthafrica.com