Papa a chemat la o “soluționare corectă” a chestiunii Ciprului

Ortodoxia în lume

Papa a chemat la o “soluționare corectă” a chestiunii Ciprului

    • Papa a chemat la o “soluționare corectă” a chestiunii Ciprului
      Papa a chemat la o “soluționare corectă” a chestiunii Ciprului

      Papa a chemat la o “soluționare corectă” a chestiunii Ciprului

Papa, în timpul unei vizite în Cipru a cerut ca "toți locuitorii Ciprului să aibă înțelepciunea și puterea de a lucra împreună în soluționarea problemelor rămase nerezolvate, căutând pacea și reconcilierea".

Papa Benedict al XVI-lea a chemat la o “soluționare corectă“ a chestiunii Ciprului, divizat din 1974 între Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara), în majoritate musulmană, și Republica Cipru, în sud, predominant ortodoxă.

Papa, în timpul unei vizite de curtoazie efectuată la liderul ortodocșilor ciprioți, arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, a cerut ca "toți locuitorii Ciprului să aibă înțelepciunea și puterea de a lucra împreună în soluționarea problemelor rămase nerezolvate, căutând pacea și reconcilierea".

O astfel de cale este, de asemenea, menită să "construiască, pentru generațiile viitoare, o societate caracterizată prin respect față de toate drepturile, inclusiv drepturile inalienabile la libertatea de conștiință și cult", a adăugat el.

Negocierile privind reunificarea insulei au fost relansate în septembrie 2008, între președintele Ciprului, Demetris Christofias, și fostul lider al RTCN, Mehmet Ali Talat. Dar, alegerea în aprilie a lui Dervis Eroglu, conservator, la conducerea comunității cipriote turce, a arunca o urmă de îndoială asupra succesului acestor discuții.

Chrysostomos, la primirea Papei, a retrasat istoria bisericii sale, fără a menționa divizarea acestei insule mediteraneene. Cu ceva timp în urmă, el a denunțat violent "invazia" din 1974, un atac turcesc "barbar", denunțând "martiriul mare al Bisericii Ortodoxe" și solicitând Papei o cooperare "activă".

Cei doi lideri religioși au avut o întâlnire privată și au luat masa de prânz împreună la palat.

Vizita Papei a atras critici dure din partea unor lideri ai comunității ortodoxe, printre care și influentul episcop de Limassol (sud-vest), Athanasios, care au boicotat întâlnirea, alături de alți 14 episcopi ortodocși, în ciuda unei avertizări a lui Chrysostomos al II-lea. (KSLCatalin)