Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi la Patriarhia Constantinopolului

Ortodoxia în lume

Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi la Patriarhia Constantinopolului

    • Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi la Patriarhia Constantinopolului
      Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi la Patriarhia Constantinopolului

      Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi la Patriarhia Constantinopolului

După o slujbă de requiem (pomenire) a profesorilor şi studenţilor Şcolii Patriarhale din Constantinopol, adormiţi întru Domnul, Patriarhul Ecumenic a rostit un cuvânt de învăţătură.

Cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, care este sărbătoarea literaturii elene, a avut loc o Sfântă Liturghie solemnă în Catedrala Patriarhală din Fanar, oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împreună cu mai mulţi ierarhi, preoţi şi diaconi. Omilia a fost rostită de către Arhimandritul Natanael, egumenul Mănăstirii Iviron din Sfântului Munte Athos. La Liturghie au participat numeroase personalităţi politice şi religioase, printre care Consulul general al Greciei la Constantinopol. După o slujbă de requiem (pomenire) a profesorilor şi studenţilor Şcolii Patriarhale din Constantinopol, adormiţi întru Domnul, Patriarhul Ecumenic a rostit un cuvânt de învăţătură.

Printre altele, Sanctitatea Sa a spus: „Cei trei Ierarhi sunt doctori universali, veşnici şi nemuritori ai Bisericii lui Hristos. Ei au învăţat prin viaţa lor sfântă, prin exemplul lor şi prin scrierile lor înţelepte. Marele mesaj pe care ni-l trimit cei trei Ierarhi astăzi este întoarcerea la o instrucţie şi educaţie hristocentrică. Din păcate, în zilele noastre, noi vedem umanitatea progresând mai mult ca niciodată în cunoaştere şi în ştiinţă, făcând faţă nu numai la problemele cu care s-a confruntat în trecut, ci într-un grad mai înalt, provocând natura. De fapt, ştiinţa a eliberat astăzi forţele naturii care pot aduce distrugerea totală a pământului.  Acest lucru se pretrece pentru că educaţia noastră nu este hristocentrică, cum era cea a Ierarhilor, ci antropocentrică. Atunci când Hristos pleacă şi omul vine în locul său, omul căderii trăieşte iadul propriei sale persoane”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com