Vizita reprezentanților Bisericii Ortodoxe Ruse în Lituania

21 Februarie 2011 16:38 Ortodoxia în lume

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful (DECR) Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe al Bisericii, este într-o vizită în Republica Lituania.

În data de 10 ianuarie 2011, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful (DECR) Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe al Bisericii, în prezent aflat într-o vizită în Republica Lituania, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și la invitația Conferinței Episcopale Catolice din Lituania, a vizitat Catedrala Bunei Vestiri din Kaunas.

Mitropolitul Ilarion a fost însoțit de Arhiepiscopul Sigitas Tamkevičius de Kaunas și de Episcopul Gintaras Grušas, secretarul general al Conferinței Episcopale și ordinare militare pentru Lituania și, de asemenea, de protopopul Vladimir Seliavko, secretarul eparhiei Vilnius-Lituania a Bisericii Ortodoxe Ruse, dar și de alți membri ai delegației proprii. Parohul Catedralei, protopopul Anatoli Stalbovski, l-a întâlnit pe președintele DECR în Catedrală.

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk s-a închinat la moaștele sfinte din Catedrală și s-a rugat înaintea Icoanei făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Surdeg.

După aceea, acesta a împărtășit amintiri din timpul slujirii sale ca paroh al Catedralei, la începutul anilor '90, cu Arhiepiscopul Tamkevičius. Protopopul Anatoli Stalbovski i-a oferit președintelui DECR o copie a Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului Surdeg și o carte, "Bisericile Ortodoxe în Lituania", ca amintire a acestei vizite.

După informează Prof. teolog Mirela Sova, icoana Surdeg este o icoana făcătoare de minuni lituaniană, care provine din orașul antic Surdegis, de unde i s-a și păstrat numele. Icoana a fost mutată între timp în localitatea Kaunas, în Catedrala Bunei Vestiri, unde se află și în ziua de astăzi spre închinare.

Citește alte articole despre: creștin, pelerinaj, Rusia, vizită, Lituania

Ultimele din categorie