„Părintele este cel care decriptează copilului realitatea vieții” – Pr. Visarion Alexa

Trebuie foarte mare atenție pentru un părinte, să învețe să intre în tainele copiilor fără să îi facă să se simtă vinovați, fără să îi facă să se simtă urmăriți, vânați. Și e foarte important să decriptezi realitatea vieții pentru ei. Au nevoie de informații, de ghidare. Cine să-i învețe? Dar efectele educației și ale decriptării realității de către părinți se văd abia pe la douăzeci de ani. De-abia atunci poți gusta din roadele educației tale. Faptul că nu împlinește pe loc exact ceea ce îi spui, păi aia e militărie. Nu facem armată cu copiii noștri, da? Facem educație și e pe termen lung, pentru toată viața.

Din punctul meu de vedere, cea mai adâncă pedagogie o găsesc în relația lui Dumnezeu cu noi. Și cea mai adâncă pedagogie pentru a înțelege relația cu Dumnezeu eu o găsesc în relația dintre părinte și copil. Așa ar trebui să facem, ca Dumnezeu, nu să ne părăsim copiii când dau de greu sau când se poartă urât și să le spunem: „Fă cum vrei, nu mă interesează!”. Ăștia mari sunt alintați, dar ce să le cerem mogâldețelor? Cu răbdare, cu blândețe, cu drag, fără nervi, fără bătaie, fără pedepse, depașim momentul acela de emoție psihică. (...)

Eu cred că în copiii noștri trebuie să cultivăm nu teama și frica, pentru că e absurd. Un copil care se teme și căruia îi este frică de părinți, tocmai pune la cale niște trăsnăi, de care nu vei afla decât foarte târziu! Și atunci e foarte important să înțeleagă copilul. Da, eu sunt de acord cu principiul ăsta: eu vreau să fiu un tată prieten, frățesc. Știți cum își vorbesc frații: „Băi fratele meu, hai să-ți zic asta, să-ți zic asta, uite prin ce trec!”. O mamă ca o soră să fie, da? Să fie și mamă și soră în același timp. Să știe să te asculte, să nu se încrunte când îi spui ce faci sau ce ți-a trecut prin cap, da? Să te asculte cu multă blândețe și bunătate și asta spun mereu.

Deci ce e un părinte? Părintele nu e cel care înfricoșează și bate. Părintele e cel care decriptează copilului realitatea vieții. Și cel mai sănătos lucru pe care îl faci atunci când copilul tău, de exemplu – fumează, ce-i faci? Îl bați? Nu! Îi spui atât, eu așa aș face: „Dragul meu, știi ce faci? Ești conștient? Îți asumi? Da, îmi asum! Du-te, fă-ți temele. Facem o vizită la Fundeni la secția de oncologie orofaringiană ca să vezi care sunt efectele și după aia dacă tu continui în aceeași manieră înseamnă că știi ce faci atunci.”.

O altă mare ispită pentru părinte și pentru copilul adolescent și ulterior tânăr, este viața sexuală a copilului. Suntem înfricoșați și îngroziți să aflăm că, de exemplu, băiețeii de la vârsta de doisprezece-treisprezece ani dau de filmele porno. Și e cumplit lucrul ăsta, pentru că și lor le e rușine să vorbească despre asta și părinților lor le e rușine să intervină în chestiunea asta și apar ispitele adolescenței. Sexualitatea de unul singur predispune la niște stări psihice foarte complexe, sentimente profunde de vinovăție și anxietate pentru copilul cu care nu vorbește nimeni. De unde învață el? El învață de pe tabletă sau smartphone.

Deci trebuie foarte mare atenție pentru un părinte, să învețe să intre în tainele copiilor fără să îi facă să se simtă vinovați, fără să îi facă să se simtă urmăriți, vânați. Și e foarte important să decriptezi realitatea vieții pentru ei. Au nevoie de informații, de ghidare. Cine să-i învețe?” Și sigur, tu o să zici: „Mă ți-am zis? Trebuie să și împlinești.” Dar efectele educației și ale decriptării realității de către părinți se văd abia pe la douăzeci de ani. De-abia atunci poți gusta din roadele educației tale. Faptul că nu împlinește pe loc exact ceea ce îi spui, păi aia e militărie. Doar la armată, generalul spune și ăia sunt pe burtă. Nu facem armată cu copiii noștri, da? Facem educație – nu armată – și e pe termen lung, pentru toată viața.

(Fragment din interviul cu pr. Visarion Alexa – Despre educația copiilor, cu părintele Visarion Alexa: „Bătaia nu e ruptă din Rai!”. Puteți viziona interviul complet aici)

De la același autor

Ultimele din categorie