Peste 10 tone de sânge au fost recoltate în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”

Patriarhia Română

Peste 10 tone de sânge au fost recoltate în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”

    • Peste 10 tone de sânge au fost recoltate în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”
      Peste 10 tone de sânge au fost recoltate în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”

      Peste 10 tone de sânge au fost recoltate în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”

Eforturile Bisericii Ortodoxe Române de a sprijini actul medical continuă. În cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”, săptămâna trecută au fost recoltaţi peste 300 litri de sânge, care se adaugă la cele 10 tone de sânge recoltate de la începutul campaniei, din 2013.

Acţiunea de săptămâna trecută a avut loc la Sediul Academiei de poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti şi la Facultatea de Pompieri din cadrul aceleiaşi instituţii.Celor peste 600 de donatori li s-au alăturat voluntarii de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului conduşi de arhim. Ciprian Grădinariu.

Părintele şi-a exprimat bucuria că există deschidere şi implicare din partea tinerilor în acest sens şi a prezentat acţiunile următoare.

Săptămâna viitoare vom fi la Academia Tehnică Militară, după care vom merge și la Școala de Subofițeri de la Câmpina, la alte școli ale Ministerului de Interne din țară și, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, vom mai organiza ediţii ale Campaniei până în decembrie, spre sărbătorile de iarnă, a spus pr. Ciprian.

Comisarul șef prof. Nicolae Radu, purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliție din București, a numit această acţiune drept un „gest de înțelegere și de bunătate”.

Suntem în situația în care peste 600 de studenți au donat sânge. Este o zi emoționantă, într-un gest de umanitate, de înțelegere și de participare față de cei care se află la grea încercare, a spus Nicolae Radu.

Dr. Florinda Neagu de la Centrul de Transfuzie Sanguină București a avertizat că nevoia de sânge este permanentă, iar această acţiune a ajutat la salvarea multor vieţi pentru că există „mulți pacienți care aveau nevoie de intervenții și nu au sânge”.

Biserica Ortodoxă Română susține donarea de sânge prin Campania națională „Donează sânge, salvează o viaţă!”. Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, prin implicarea mai multor voluntari coordonați de Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor al Paraclisului Catedralei Naționale.

Prin acţiunile de donare de sânge organizate începând cu anul 2013, Patriarhia Română este instituția cu cea mai mare contribuție adusă la creșterea numărului donatorilor. Din 2013 până în prezent, în cadrul campaniei au fost recoltate peste 10 tone de sânge

Donatorii provin din toate categoriile: clerici, seminariști, studenți la Teologie, preoți de mir sau călugări, dar și simpli credincioși. În total, peste 7.000 de preoţi şi seminarişti au donat sânge.

Dacă vrei să ajuţi oamenii, poţi! E nevoie de mult sânge pentru că este mare suferinţă în spitale. E nevoie şi de prevenţie! Salut Campania voluntarilor Paraclisului Catedralei Neamului despre Prevenţie. Ca să poţi să-l implici pe cel de lângă tine este greu, dar încercăm prin puterea exemplului. După ce vezi singur că Dumnezeu te-a salvat, faci şi tu gesturi umanitare, la rândul tău, drept mulţumire, a declarat Micşunica Passerini, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Campania aceasta este extrem de importantă, în contextul în care, în sistemul sanitar românesc este o nevoie acută de sânge. Un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde, dar doar 2% donează! Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută. Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.

În prezent, numai 62 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți.

În România sunt 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care 3 în Bucureşti. Cei care donează, pe lângă faptul că dau o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: