Pildă pentru tineri despre cum să înfrunte obstacolele care apar în cale

Nu trebuie să te lupți în viață cu tot ce există pentru că te distrugi! S-ar putea să dai de obstacole care nu pot fi zdrobite. S-ar putea să dai de lucruri peste care n-ai cum să le biruiești, să le învingi. Și atunci ce faci? Pășești peste, cu picioare de cocostârc. Sau cum face pisica. Știți? Ce pute, îngroapă!

Îmi place să trăiesc ca un cocostârc. Îmi place teribil cocostârcul! Am niște cocostârci pe malul Dâmboviței și mă duc dimineața pe la șase jumătate – șapte să-i privesc. Îmi duc repede copiii la școală și ori înainte, ori după, mă întorc și stau și-i privesc. Știți ce face cocostârcul? Are niște picioare înalte, dar el e o făptură mititică, nu-ți inspiră nicio forță, nicio spaimă, nimic. Dar știți ce face cocostârcul? Când dă de un obstacol nu încearcă să-l distrugă, nu încearcă să se lupte cu obstacolul, nu face absolut nimic, decât un singur lucru: având picioare înalte, el pășește peste.

Și de acolo eu am învățat un lucru: nu trebuie să te lupți în viață cu tot ce există pentru că te distrugi! S-ar putea să dai de obstacole care nu pot fi zdrobite. S-ar putea să dai de lucruri peste care n-ai cum să le biruiești, să le învingi. Și atunci ce faci? Pășești peste, cu picioare de cocostârc. Sau cum face pisica. Știți? Ce pute, îngroapă!

Nu-i nevoie să rezolvați toate lucrurile de pe lumea asta. Nu-i nevoie să vă luptați cu tot ce e în jurul vostru. Asta îi explic și fiicei mele. Îi spun: „Draga mea, e o tensiune în jurul tău care pute, care-ți provoacă o stare de bullying în care suferi! Ai două posibilități: ori îți folosești picioarele înalte de cocostârc ca să pășești peste, ori faci precum pisica: dacă pute, îngroapă.”. Și o să vedeți că puteți merge mai departe liberi, fără să fiți terorizați, surmenați, stresați. De-ați știți ce prețioasă este viețișoara voastră, cred că ați lua total în serios ceea ce Dumnezeu a pus în voi. Mai mare preț decât viața nu aveți! Nici știința, nici diplomele, nici banii, nimic! Viața pe care o aveți este cel mai mare preț, cel mai mare dar pe care-l aveți.

(Fragment din „Curs de supraviețuire urbană” – Părintele Visarion Alexa, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova, Iași 2019. Puteți urmări înregistrarea completă aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie