„Puterea Crucii. Povestiri creştine” – Alexandru Lascarov-Moldovanu

Prezentare de carte

„Puterea Crucii. Povestiri creştine” – Alexandru Lascarov-Moldovanu

    • „Puterea Crucii. Povestiri creştine” – Alexandru Lascarov-Moldovanu
      „Puterea Crucii. Povestiri creştine” – Alexandru Lascarov-Moldovanu

      „Puterea Crucii. Povestiri creştine” – Alexandru Lascarov-Moldovanu

La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în seria de autor Alexandru Lascarov Moldovanu, a apărut volumul intitulat „Puterea Crucii. Povestiri creştine”

Autorul, politician, scriitor, publicist și traducător, a trăit între anii 1885-1971 şi se inscrie printre intelectualii României uitați sau mai puțin cunoscuți, care au fost supuși în timpul așa zișilor ani de democrație populară, unui regim de severe restricții. După 1944, multe dintre scrierile sale de meditație patristică, originală nu doar au fost interzise şi transferate la „fondul secret” (sinistră stigmatizare, totuşi, salvatoare), ci majoritatea au fost arse sau distruse. De aceea, greu îi găsim cărţile şi unele dintre manuscrise. Astfel, volumul „Puterea Crucii. Povestiri creştine”, îl regăsim numai în Biblioteca Sfântului Sinod (unicul exemplar). „Precuvântarea”, semnată de Preasfinţitul Părinte Episcop Grigorie, pe care o regăsim în volum ne explică împrejurările publicării acestei cărți: „Domnul Al. Lascarov-Moldovanu, cunoscutul scriitor român şi propovăduitor creştin, a venit la chemarea noastră şi a grăit Huşenilor ca un apostol. Sărbătoarea a răscolit sufletele şi prin corul artistic al intelectualilor locali. La plecare, domnia sa ne-a lăsat manuscrisul intitulat „Puterea Crucii” ca să-l dăm la lumină la tiparniţa noastră episcopală”.

Manuscrisul va fi tipărit la Editura „Sfintei Episcopii a Huşilor”, în anul 1943, în plin război, dar în puţine exemplare. Poate din acest motiv, această lucrare este o raritate.

Cele 40 de parabole extrem de interesante, pilduitoare, au ca punct de plecare învăţătura creştin-ortodoxă. Multe dintre aceste pilde au fost auzite, şi-apoi cizelate, pe când scriitorul se afla în preajma unor preoţi sau sihaştri trăitori pe culmi singuratice.

Crucea, simbolul atotcuprinzător al cosmosului, reprezintă momentul suprem al iubirii divine, apărătoare și liman deopotrivă, implinitoarea Legii celei vechi. Micile întâmplări regăsite în volum par a fi rostite de o voce a duhovnicirii care devin îndemnuri de a fi cu băgare de seamă, de a pune strajă gurii, de a ne smeri, de a fi buni, blânzi și răbdători. Tonul relatării are acea dulceață a smereniei, a bunului simț, a modestiei, în speranța că aceste istorisiri poate vor fi de folos cuiva la cine știe ce cotitură a vieții sale.

Cartea poate fi comandată online, aici: https://edituradoxologia.ro/puterea-crucii-povestiri-crestine

Citește despre: