Unui fiu duhovnicesc necunoscut – Arhim. Ioan Krestiankin

Prezentare de carte

Unui fiu duhovnicesc necunoscut – Arhim. Ioan Krestiankin

    • Unui fiu duhovnicesc necunoscut – Arhim. Ioan Krestiankin
      Unui fiu duhovnicesc necunoscut – Arhim. Ioan Krestiankin

      Unui fiu duhovnicesc necunoscut – Arhim. Ioan Krestiankin

La Editura Doxologia a apărut volumul Unui fiu duhovnicesc necunoscut semnat de Arhim. Ioan Krestiankin, traducere din limba rusă de Chiriac Denis.

Părintele Ioan Krestiankin (1910 - 2006) a fost stareț al Mănăstirii Peșterilor din Pskov și a fost unul dintre marii duhovnici contemporani ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Părintele avea numeroase harisme, pe care le ascundea cu migală de ochii lumii: harisma profeției, a vindecării, a înainte vederii, harisma cunoașterii inimilor. El a fost un mare rugător al Rusiei. În ultimii ani ai vieții, starețul a ajuns la un nivel spiritual foarte înalt, deoarece oricine intra în contact cu el trăia cu o deosebită intensitate sentimentul că a văzut un om sfânt.

Volumul Unui fiu duhovnicesc necunoscut a fost alcătuit din povețele duhovnicești extrase din corespondența bogată și din predicile remarcabile ale Arhimandritului Ioan. Scopul principal al acestuia a fost acela de a oferi hrană duhovnicească credincioșilor, de a-i întoarce pe cei rătăciți în brațele lui Dumnezeu, descoperindu-le voința Lui. „Doar în Biserică și prin Dumnezeu” vedea Părintele Krestiankin renașterea fiecărui om în parte, a țării și a lumii întregi.

Dacă vom citi această carte vom avea senzația că părintele ne știe, ne cunoaște, ne-am mai întâlnit cu el în diferite împrejurări, iar sfaturile pe care le primim sunt scurte, simple și pline de sens duhovnicesc. Răsfoind acest volum suntem străbătuți de senzația că avem în fața noastră un om sfânt, care are harul înainte vederii chiar și după moarte. Te simți mic, păcătos și plin de întuneric, însă cuvântul părintelui te îmbrățișează și te aduce la lumină.

Pentru a înțelege importanța operelor scrise ale Părintelui Ioan este suficient să consultăm un fragment din scrisoarea Sanctității Sale Alexie al II-lea, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, al cărui conținut ilustrează părerea despre cartea Întâlnirea cu Starețul (Видевшее Свет вечерний. Встреча со старцем, Свято-Успенский Псково-Печерский Монастырь, 2004 г., 156 с.): „Vă mulțumesc pentru poziția permanent fermă în vederea susținerii ierarhiei Bisericii în fața provocărilor legate de frica eshatologică [...] și a altor pericole false. Mi-a plăcut foarte mult afirmația dumneavoastră despre internet: «totul depinde de om, deoarece omul însuși poate alege ceea ce este bun, util și veșnic sau poate folosi ceea ce dăunează sufletului: păcatul, răul». Să vă ocrotească, dragă Părinte, milostivirea și ajutorul lui Dumnezeu în toate zilele și în toți anii vieții sfinției voastre, spre bucuria celor care vă iubesc”.

Citește despre: